1 Günlük Sağlıklı Beslenme Listesi
sıhhatli beslenmenin üç altın kuralı bulunmaktadır çeşitlilik, denge ve ölçü… “Bu üç kuralı sağladığınız takdirde sağlıklı beslenmiş ve sağlıklı beslenerek hayat kalitenizin iyileşmesi için geleceğe çok önemli bir yatırım yapmış olursunuz. Bugün sizlerle paylaşacağımız makalemizin alt başlıklarında 1 günlük dengeli beslenme listesi, sağlıklı beslenme listesi sabah öğle akşam ve hamilelikte sağlıklı beslenme listesi isimli yazıları okuyabilirsiniz. Keyifli okumalar.
Öğünlerinizi Planlayın
Günde üç ana öğün ve en az 2-3 ara öğün tüketilmelidir. Öğün planı yaparken her öğünün önemini bilmenin alacağınız sonuçlarla doğrudan ilişkili olduğunu unutmayınız.
Kahvaltı: Güne iyi bir başlangıç yapmak, zinde olmak, gece boyu azalma gösteren kan şekerinin dengelenmesi için ve vücudun uzun süren açlık sonrası aldığı ilk öğün olması itibarı ile günün en önemli öğünüdür.
Öğle Yemeği: Günün ciddi olan ikinci öğünüdür. Gün ortasında enerji ihtiyacının karşılanması ve temel çok sayıda besin öğesinin alınması gereken, enerji yoğunluğu en fazla olması gereken öğündür. ayrıca sosyal anlamda da öğle yemeği çok fazla önemlidir. sebebi ise öğle yemeği sırasında iş arkadaşları, aile, dostlar ile bir araya gelinerek sosyalleşme sağlanır.
Akşam Yemeği: En hafif alınması gereken öğündür. fakat sosyalleşmenin en yoğun bulunduğu öğün olması itibariyle çoğunlukla kalorisi sık ağır yemekler bu öğünde tercih edilmektedir. oysa ki tam tersi olmalıdır.
Ara öğünler: Ana öğünlerin arasında uzun süre olduğunda açlık gelişir. Böyle bir durumda açlık sonrası öğünde daha çok yemek yendiği, adeta yemeğe saldırıldığı gözlenmektedir. Bunu önlemek ve açlık mekanizmalarının çalışmaması için öğünlerden yaklaşık 2-2,5 saat sonra ara öğünler tüketilmedir. ayrıca düzenli ara öğün tüketmeyen kişilerin daha fazla abur cubur besinlere yöneldiği bilinmektedir.
Dikkat!
Doktorunuza ve diyetisyeninize danışmadan bilmediğiniz diyete başlamayın.