Diyet Ve Dengeli Beslenme
Yapılmak istenen diyetlerde dengeli ve sağlıklı beslenmek çok önemlidir. Öyle ki diyet esnasında alınan besinler kadar kişinin sağlık durumunun elverişli olması da çok önemlidir. Yapılan yanlış diyetler sonucunda ne yazık ki zayıflamak isterken ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşılabilmektedir.Bugün sizlerle paylaşacağımız makalemizin alt başlıklarında dengeli beslenme kuralları, dengeli beslenme önerileri, diyet ve dengeli beslenme, yeterli ve dengeli beslenme ile doğru beslenme kuralları isimli yazıları okuyabilirsiniz.
Hayatınızda her daim uygulayabileceğiniz akılcı bir beslenme rejimi her zaman olmalı. Kilo vermeyi ertelemeyin. şayet hızla kilo veremediyseniz, düş kırıklığına uğramayın. Keza çok çabuk kilo kaybederseniz, yeme alışkanlıklarınızı değiştirmeniz imkanı olmayan bir şey değildir. Herhangi bir tatlıyı yemeden yada bisküvi paketini açmadan evvela kendinize sorun, “Ben gerçekten aç mıyım” şayet cevabınız olumluysa, 10 dakika bekleyin ve bu soruya cevap verin. Yiyeceklerinizi haftalık olarak planlayın. Böylece alışveriş yaparken, abur cubur satın almaktan kurtulabilirsiniz.Asla süpermarkete aç gitmeyin. Şayet kişiler tok karnına alışverişe giderlerse, besin değeri daha yüksek yiyecekler alıyorlar. Abur cuburdan da uzak duruyorlar. Daha hareketli ve enerjik olabilmek için hayatınızda, beslenme rejiminiz de değişiklik yapmaktan kaçınmayın. Bir günlük tutun. Hem ne yediğinizi, hem de ruh halinizi kaydedin. Eğer istemediğiniz durumda yemek yiyorsanız, bir dakika sonra kendinizi denetim altına alabilirsiniz. iradeyi kullanmak, dakikalarla başlar, saatlik, gündelik, haftalık, aylık. sürelerle devam eder. her zaman geriye dönüp kendinizi kontrol edin. Her zaman kilo vermek istediğinizi unutmayın. Sıkıldığınızda ya da diyet yapmaktan yorulduğunuzda eski fotoğraflarınıza göz atın ve her verdiğiniz kiloda kendinizi nasıl hissettiğinizi hatırlayın. Değişimin zamanla ve sabırla olacağını daima aklınızın bir köşesinde bulundurun.
Sağlıklı Beslenmenin 10 Altın Kuralı
- Dengeli beslenmede ayrıcalıklı yiyecek gruplarından yararlanılmalıdır.
- Tüketilen gıdaların kalori miktarları önemlidir dolayısıyla ne yediğinizi ve içerisindeki kalori miktarını bilin.
- Yenilen öğün sayısı ve aralıkları planlanarak ayarlanmalıdır. Kahvaltı kesinlikle ihmal edilmemelidir.
- Günlük alınması gereken protein gereksinimi karşılanmalıdır.
- Yağlı yiyecekler kısıtlı tüketilmelidir.
- Tatlı ve şekerli yiyecekler sınırlı tüketilmelidir.
- Mevsiminde yetişen taze meyve ve sebze tüketimine itina gösterilmelidir.
- Tuz tüketimi durdurulmalıdır.
- Günlük su miktarı muhakkak alınmalı ve susuz bırakılmamalıdır.
- Yiyecekler hazırlanırken besin kayıpları en azda tutulmalı, sağlığı bozacak evrelerden sakınılmalıdır.
Kalkar Kalkmaz En Geç 1 Saat İçinde Kahvaltı Yapın
Sabah uyandıktan sonra, 1 saat arasında kahvaltı yapılması gerektiğini ifade eden uzmanlar “Peynir, domates, salatalık, zeytin, 2 yumurta beyazına 1 yumurta sarısı (az yağda pişirilmeli), kepek yada çavdar ekmeğinden oluşan zengin muhteviyatlı ve güçlü bir kahvaltı ile güne başlayın. Metabolizma hızı açısından ve kahvenin barındırdığı oldukça çok fayda sebebi ile, kahve içmek unutulmamalıdır” .
Hergün 1 Saatinizi Spora Ayırın
Yanlış beslenme ve ya aşırı şok diyetlerin vücudun ahengini bozduğunu belirten uzmanlar“insanoğlu’nun vücudu, mucizevi bir ahenk içerisinde çalışır. Ahenkle çalışan gövde sistemi; yanlış beslenme veya çok şok diyetlerle bozulmamalıdır. Nitekim vücudumuzun; karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve minerallere ihtiyacı bulunur. mesela, sadece protein ürünlerinin alındığı protein diyeti yapılarak; tek taraflı beslenme sonucu vücudun işleyişi bozulursa, bir daha düzelmesi uzun zaman alabilir yada hastalıklara neden olabilmektedir. öteki taraftan, haftada en az 5 saat egzersiz gerekiyor. Bunu, direnç çalışması, kondisyon ve esneme egzersizlerinin karışımı şekilde yapın” yada tempolu yürüyüş yapılmasını tavsiye ediyorlar.