Astım Hastaları için Beslenme
Astım üst solunum yolu hastalıklarından biridir. Özellikle daha çok bahar aylarında ataklarının çok sık görüldüğü astım hastalığı hayat şartlarını da olumsuz etkileyebilmektedir. Kesin ve net olarak belirli yiyecekler astım hastalığına iyi gelir diyemeyiz ancak astım ataklarını azaltmak ve bu yiyeceklerle hastanın kendini daha iyi hissetmesini sağlamak mümkün. Sizlerle paylaşacağımız makalemizin alt başlıklarında astım hastası diyeti, astım hastaları için diyet, astım hastası nelere dikkat etmeli ve astım hastası ne yemeli isimli yazıları okuyabilirsiniz.
Astım rahatsızlığında semptomlarınızın alevlenmesine yol açan bir takım tetikleyiciler olmaktadır. Bunların arasında alerjiler, enfeksiyonlar ile eviniz veya ofisinizde maruz kalabileceğiniz kuvvetli koku ve ya buharlar olabilmektedir. Herhangi bir tetikleyici ye maruz kalıp tepki verdiğiniz zaman, hava yollarınız öteki tetikleyicilere karşı daha da hassaslaşmaktadır. Bu sebepten dolayı, astımınızı sürekli olarak kontrol altında tutmanız çok mühim bir şeydir. Semptomlarınızın çok kuvvetli bulunmadığı durumlarda bile hava yollarınız iltihaplı kalabilmektedir.
Astım Rahatsızlığına Faydalı Bitkiler
Maydanoz Suyu: Maydanozun tohumunun ya da yapraklarının kaynatılması ve daha sonra bir süre dinlendirildikten sonra tüketilmesi astım hastaları için şifa niteliği taşımaktadır.
Andız Otu Kökü: Balgamı giderme özelliği bulunan ve nefes darlığına çok iyi gelen andız otu, balla karıştırılarak tüketilebildiği gibi, kaynatılarak çay biçiminde de içile bilmektedir. Astıma en fazla iyi gelen bitkiler içinde bulunan andız otu, sindirim yolları şikayetlerine de iyi gelen bir bitkidir.
Nane Suyu: Nefes açıcı özelliği bulunduğu için oldukça çok farklı üründe kullanılan nane, kaynatılarak içilmesi durumunda astım hastalarına iyi gelir. Özellikle sabahları nane suyu içmek astım hastaları için şifa niteliği taşımaktadır.
Ayrıca ıspanak, avokado, ay çekirdeği gibi sebze ve meyveler de astıma yararlı bitkiler içinde yer almaktadır. Özellikle astım hastalarının nöbet geçirmemesi için tertipli ve düzenli bir hayat yaşamaları şarttır. Temiz hava bakımından zengin alanlarda yaşayan astım hastaları daha az nöbet geçirmektedir. Astım hastaları beslenme alışkanlıklarını denetim altında tuttuklarında, uzun ve sağlıklı bir yaşam sürebilmektedir.
Astım Hastalarının İdeal Beslenme Planı
Bol lifli Gıdalarla beslenin
Lifden yetersiz beslenmek daha çok işlenmiş yiyecekler tüketmek astım hastalığı riskini artırmakta. Astım ataklarını azaltıp minimuma indirmek için için bol sebze ve uygun miktarda meyve tüketmek lazım. Sebze ve meyvelerin içeriğini oluşturan vitamin, mineral ve antioksidan maddeler akciğerin sağlıklı ve sıhhatli çalışması için son derece gereklidir
Haftada 2 kez Balık Tüketin
Özellikle doktorlar astım hastalarının yoğun olarak balık tüketimini önermektedir. Balığın içeriğindeki omega-üç yağ asidi akciğerde enflamasyon oluşumunu önleyebilmektedir.
E vitamini Tüketin
E vitamininden zengin besinlerinin tüketimi bağışıklık sistemini güçlendirip akciğer sağlığını koruyor. Fazlalıkla nebati yağlar, badem, soya, tam tahıllı alternatifler, ay çekirdeği, avokado ve yeşil yapraklı sebzelerin tüketimini astım hastaları ciddi bir şekilde arttırmalıdırlar.
Magnezyum Bakımından zengin Besinlere Ağırlık Verin
Magnezyum minerali de gene astım hastalarında akciğerin normal fonksiyonlarını yerine getirmesi ve oksijen taşıması için lüzumlu bir mineralleri barındırır. Yetersiz magnezyum seviyesi soluk alış verişlerde sorun çıkararak, hırıltılı soluk oluşturabilmekte. Astım hastalarının çoğunda da magnezyum eksikliği görülmektedir. Özellikle ıspanak, marul, kereviz, taze fasulye, salatalık, fındık, badem, muz magnezyum bakımından son derece zengindir.
İdeal Kilonuzu Koruyun
Fazla kilolar herkeste olduğu gibi astım hastalarının sağlığını da olumsuz etkilemektedir. Yapılan çalışmalara göre astım hastaları kilo verdiklerinde semptomlarda da düşüş gözlemlenmiştir. Kilo enflamasyonu artırmakta, solunum sisteminin de daha düzensiz çalışmasına sebep olabilmektedir.
Tuz ve Şekerden Uzak Durun
Astım hastalarının kullandığı ilaçlar ödem sorununu tetikleyebilir ve bu halde astım ataklarını artırabilmektedir. Astım hastalarının ödem oluşumunda etkili olan tuzlu ve şekerli yiyecekler den kaçınmalıdırlar