Hemoroid (Basur) Hastalığında Beslenme
Özellikle 50 yaş ve üzeri yetişkinlerin neredeyse yarısı basur rahatsızlığı yaşamaktadır. Belirtileri ve neden olduğu rahatsızlıklar basurun hangi aşamada olduğuna göre değişmekle birlikte; anüs bölgesinde kanama, anüs çevresinde şişlikler, tuvalete çıkarken zorlanma veya duyulan acı nedeniyle çıkamama ve anüs bölgesinde görülen kaşıntı en sık görülen belirtiler arasında yer almaktadır. Basurun en çok görülen nedenleri arasında ise gebelik, obezite, uzun saatler boyunca oturma, kronikleşmiş sindirim sistemi sorunları, lifli gıdalar bakımından yetersiz beslenme, kabızlık ve az sıvı tüketimidir. Genel olarak et ve et ürünleri, şarküteri ürünleri ağırlıklı beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam tarzı, bol baharatlı yöresel yemekler düşünüldüğünde basurun ülkemizde büyük bir sorun olduğunu söylemek pekte yanlış olmaz. Hemoroid tedavi seçenekleri arasında ise, yine basurun durumuna göre ilaç, merhem kullanımı veya son çare olarak ameliyat bulunmaktadır. Basur ağrılarının fazlaca şiddetlenmesi ve basurun ilerlemesi beslenme düzeniyle yakından ilgilidir ve buna bağlı olarak çok ilerlememiş basurun yarattığı sorunlar, doğru yiyecekler ve bol sıvı tüketimi ile önemli oranda azaltılabilir. Sizlerle paylaşacağımız makalemizin alt başlıklarında reflü hastalığında beslenme, reflü de ne yenir, reflü hastalığı, reflü diyeti ve reflü diyeti yapanlar isimli yazıları okuyabilirsiniz.
Hemoroid (Basur) Rahatsızlığında Neler Yemeli
- Hemoroid rahatsızlığında ekmek seçimi sırasında kesinlikle kepekli ekmeği ve beyaz ekmeği seçilmelidir. Çünkü kepekli ekmek beyaz ekmeğe göre çok daha doğaldır ve bağırsaklarda posa bırakır.Bu posa ise kişilerin kabız olmasına engel olmaktadır. Kabızlığın hemoroidin başlıca nedenlerinden biri olduğunu hemen hemen tüm basur hastaları bilmektedir.
- Her öğünde olabildiğince fazla sebze tüketilmelidir. Sebzeler de kepekli ekmek gibi etki yaratarak bağırsaklarda da posa bırakarak kabız olmayı da engellemektedir.
- Hemoroid rahatsızlığında her akşam mümkün ise meyve tüketilmelidir. Meyve seçimini yaparken kabızlık yapan meyvelerden kesinlikle uzak durmalı ve posalı meyveler daha çok tercih edilmelidir.
- Bu güne kadar fazla kişinin bilmediği kabızlık tedavisinin baş kahramanı ise kayısıdır. Bu meyve diğer meyvelerden farklı bir şekilde tüketildiğinde bağırsak hareketlerini arttırarak kabızlığı ortadan kaldırmaktadır. Kuru kayısı, kayısı,komposto,kayısı suyu olarak da tüketilse her halükarda kabızlığın çözümünde etkilidir.
- Yukarıda sıraladığımız tüm maddeleri yapmanıza rağmen kabızlık sorununu ortadan kaldıramıyorsanız her akşam 1 ila 2 bardak kepeği, çorba veya ayran içine karıştırarak tüketebilirsiniz.
- Yenilen acı gıdalar kişiler de ıkınmaya sebep oluyorsa o kişiler acı gıdalardan ve acı yemekten kesinlikle uzak durmalıdırlar.
- Muz yiyen bir çok kişide kabızlığa neden olur, o nedenle hemoroid rahatsızlığı olan kişiler kabız yapıyorsa muz da yememelidirler.
- Özellikle makat bölgesinde tahrişe neden olan gıdalardan da uzak durulmalıdır. Örnek verecek olursak bazı hastalarda domates,patlıcan ve baharatlar’da basur ve tahrişe neden olan şikayetlere sebep olabilmektedir. Bu gibi durumlarda kişiler rahatsızlığa neden olan gıdaları seçip onlardan uzak durmalıdır.
Hemoroid Hastalarının Tüketmemesi Gereken Gıdalar
Acı gıdalardan kesinlikle kaçınılmalıdır. Acı yemek hemoroid rahatsızlığının sebebi değildir ancak acı yenildiğinde yanma hissiyle tuvalette fazla ve şiddetli ıkınmak yada tuvalette uzun kalmak hemoroid e sebep olabilir yada hemoroid den kaynaklanan şikayetleri artırabilir. Eğer acı bir yemek yediğinizde tuvalette fazla ıkınmıyorsanız acı yemenin zararı yoktur hatta dışkıda yumuşama yaptığı için fayda bile sağlayabilir.
Özellikle Kabızlığa sebep olan gıdalar; kişide kabızlığa sebep olan gıdalar tüketilmemelidir örneğin muz bir çok kişide kabızlık problemine sebebiyet vermektedir.
Makat bölgesinde tahrişe neden olabilen gıdalar;bazı hastalarda domates, patlıcan ve baharatlar hemoroid şikayetine sebep olmaktadır, bu durumda kişi o gıdaları seçerek uzak durmalıdır.