Vitaminler Kilo Aldırırmı?
Detaylara geçmeden, öncelikle bunu düşünenlerin içini rahatlatmak isterim ki, uzmanların da defalarca dediği gibi vitaminler kilo aldırmaz. Vitaminler, vücudumuzun karbonhidrat, yağ ve proteini daha iyi kullanmasını da sağlar. Besinler yoluyla vitamin almadığımız zaman metabolizmamız bozulur. Vücudun dengesi tamamen değişir ve çeşitli hastalıklar baş gösterir. Vitaminler vücutta sağlıklı bir şekilde yakılmadığından dolayı, onlardan hiç bir şekilde kalori alamadığımız yadsınamaz bir gerçek. Suda çözülen vitaminler sıvılarla dışarı atılmaktadır, yağda çözünen vitaminler de yağ dokusunda depolanır. Bu tür vitaminleri fazla dozda tüketmek bazı sorunlara’da yol açmaktadır. Sizlerle paylaşacağımız makalemizin alt başlıklarında b12 vitamini kilo aldırırmı, vitamin hapları kilo aldırırmı, vitamin haplarının faydaları ve vitamin haplarının zararları isimli yazıları okuyabilirsiniz.
Vitaminler ve Faydaları
B6 VİTAMİNİ
Neye Yarar?: Damarlara çok büyük zarar veren ‘homocysteine’ isimli kimyasalın seviyesini düşürmektedir.
Dozu: 31 ila 50 yaş: günde yaklaşık 1,3 mg 51+: Günde 1,5-1,7 mg
Kaynak Besinler: Baklagiller, et, balık, turunçgiller, muz, karpuz.
B12 VİTAMİNİ
Neye Yarar?: Sinir hücrelerini tahribattan korur. Hafızayı güçlendirir. Dozu: 31+: günde 2,4 mg.
Kaynak Besinler: Et ve süt gibi hayvansal ürünler, güçlendirilmiş tahıllar.
C VİTAMİNİ
Neye Yarar?: Katarakt ile meme ve mide gibi bazı kanser türlerine yakalanma riskinin sebeplerini azaltır. Dozu: 31+: 75-90 mg
Kaynak Besinler: Turunçgiller, brokoli, dolmalık biber, lahana, çilek.
FOLİK ASİT
Neye Yarar?: Hamilelik döneminde alınırsa doğumdan gelen kusurları önler, kolon kanseri ve Alzheimer’a karşı koruyucu bir vitamindir. Dozu: 31+: Günde 400 mcg. Hamilelerde: 600 mcg.
Kaynak Besinler: Ekmek, makarna ve kahvaltılık gevrekler, baklagiller, ıspanak, brokoli ve portakal suyu.
A VİTAMİNİ
Bulgu ve Endişeler: Görme yeteneğini geliştirerek korur, katarakt riskini son derece azaltır. Fazlası kemiklere zarar verebilir. Dozu: 31+: erkeklerde 3000 IU (uluslararası birim),kadınlarda 2333 IU
Kaynak Besinler: Havuç, tatlı patates ve mango.
D VİTAMİNİ
Neye yarar?: Kalsiyumla birlikte alındığında kemik kırılmalarına karşı korur. Yüksek dozlarda alındığında kolon, meme ve yumurtalık kanserini önlemeye yardımcı olmaktadır.
Dozu: 31 ila 50 yaş: günde 200 IU 51-70 yaş: 400 IU
Kaynak Besinler: Süt ve tahıl, balık ve margarin.
E VİTAMİNİ
Neye Yarar?: Hücrelere zarar veren molekülleri etkisiz hale getirmektedir. Prostat kanserine ve Alzheimer’a karşı koruyucudur. Dozu: 31+: Doğal kaynaklardan 22 IU veya 33 IU sentetik E vitamini.
Kaynak Besinler: Yeşil yapraklı sebzeler, kabuklu yemişler, bitkisel yağlar ile tahıllar.
K VİTAMİNİ
Neye Yarar?: Kan pıhtılaşması için gereklidir, kemikleri koruyucu özelliği vardır. Dozu: 31+: Günde 90-120 mcg (mikro gram).
Kaynak Besinler: Yeşil yapraklı sebzeler, süt ve süt ürünleri, yumurta, tahıllar ve karaciğer.
KALSİYUM
Bulgu ve Endişeler: Kemikler için çok fazla önemlidir. Ancak yapılan bazı araştırmalar, çok yüksek dozda alınan kalsiyumla prostat kanseri arasında bağlantı olduğunu göstermektedir.
Dozu: 31 ila 50 yaş: günde 1000 mg 51+: günde 1200 mg
Kaynak besinler: Süt, peynir, yoğurt, brokoli, lahana ve portakal suyu.
MAGNEZYUM
Neye yarar?: Kalbi koruyarak, kan basıncını düşürür. Dozu: 31+: Erkeklerde yaklaşık 420 mg, kadınlarda’ise 320 mg.
Kaynak Besinler: Yeşil yapraklı sebzeler, fıstık, ceviz, tam tahıllardan yapılan spagetti, tahıllar ve baklagiller.
POTASYUM
Neye Yarar?: Hipertansiyon riskini dengeleyerek azaltır, kemiklerin mineral yoğunluğunu fazlasıyla artırmaktadır.
Dozu: 31+: günde 4700 mg Kaynak besinler: Kırmızı ve beyaz et, balık, süt, bamya, muz, domates, dolmalık biber ve portakal.
DEMİR
Neye Yarar?: Kandaki oksijen akışını sağlamaktadır. Vejetaryanlarda’ise ekstra demire ihtiyaç olabilir. Dozu: 31-50 yaş: Erkeklerde günde yaklaşık 8 mg, kadınlarda 18 mg.
Kaynak Besinler: Et, tahıllar, yumurta, kabak çekirdeği, kepek ve ıspanak.
SELENYUM
Neye Yarar?: Bazı kanser türlerinden koruma özelliği vardır. Özellikle prostat kanseri riski taşıyan erkeklere son derece faydalıdır. Dozu: 31+: Günde 55 mcg Kaynaklar: Deniz ürünleri ve karaciğer.
Vitaminler, vücutta metabolik gereksinimler için son derece vazgeçilmez olan organik maddelerdir. Bir kısmının vücut tarafından üretilebilmesine karşın, çoğu vücutta üretilememektedir. Bu sebeple, dışarıdan, bazı yiyeceklerle alınmaları gerekir.
Vitaminlerin Zararları
Çok fazla miktarlarda A vitamini almak karaciğerde yağlanmaya ve kilo alımının hızlanmasına neden olmaktadır. C vitamini fazlalığı mideyi tahriş etmenin yanında var olan gastrit şikayetlerinin dahada artmasına yol açar. E vitamini fazlalığında herhangi bir zarar yoktur. K vitaminin fazlalığı ise kanın pıhtılaşma eğilimini yüksek düzeyde artırabilir. Bu sebeple vitaminleri doktor kontrolünden geçerek vücuttaki eksiklikler doğrultusunda kullanmak gerekmektedir.