Sağlığa Zararlı Alışkanlıklar Nelerdir?

Sağlığa Zararlı Alışkanlıklar Nelerdir?

Bir çok kişiyi tehdit eden sağlığa zararlı alışkanlıklar, yalnızca bireyleri değil bugün bütün kitleleri de yakından etkileyen büyük bir sorun yumağı haline gelmiştir. Her ne kadar kişi bazında etkileri sınırlı olarak bilinse de bir hastalık gibi toplum arasında hızlı bir şekilde yayılmaktadır. Özellikle gençler arasında çok yaygın olan ve sıkça görülen sigara, alkol ve uyuşturucu kullanımı hem özenme hem de ihtiyaç olarak görülmesi nedeniyle hiç içmeyen kişileri de tehdit etmeye başlamıştır. Sizlerle paylaşacağımız makalemizin alt başlıklarında sağlığa zararlı alışkanlıklar ve korunma yolları, sağlığa zararlı alışkanlıklar hakkında kısa bilgi, kadın sağlığa zararlı alışkanlıklar ve bebek sağlığa zararlı alışkanlıklar isimli yazıları okuyabilirsiniz.

Zararlı Alışkanlıklar
Zararlı Alışkanlıklar

Zararlı Alışkanlıklar

Sigaranın Zararları

Sigara, tütünün işlenmesiyle birlikte, başta nikotin olmak üzre birçok zararlı madde ve kimyasal içermektedir. Sigara içerisinde bulunan zararlı maddeler dolayısıyla kişide bağımlılık ve alışkanlık yaparak ciddi sağlık sorunlarına sebep olmaktadır.

Alkolün Zararları

Alkol birçok madde ve kimyasalı içeriğinde barındıran zararlı maddelerden biridir. İçeriğinde kullanılan kimyasal maddeler sanayide ve dezenfeksiyonda değişik amaçlarla da kullanılmaktadır.

Uyuşturucu Madde Bağımlılığı

Keyif verici yatıştırıcı, uyarıcı etkisi bulunan ve çok çabuk bağımlılık yapıp ilerledikçe miktarı artırılan, bırakıldığı zaman bir şeylerden yoksun gibi olduğunuzu hissettiren bu tarz belirtiler ve ilaç veya maddelere uyuşturucu madde adı verilmektedir.

Bağımlılık Nedir

Kişiye keyif veren ve uyuşturan maddelerin bazı insanlara bir çok zarar vermesine karşın kullanılmasına devam edilmesine bağımlılık adı verilir. Kısacası sağlığa zararı olan bu maddelerin alışkanlık ve tutkunluk haline gelmesine denir.

Fiziksel Bağımlılık

Bedensel bağımlılık olarak da adlandırılmaktadır. Bedensel açıdan sürekli bir şekilde sağlığa zararlı olan maddelerin alınmasına da fiziksel bağımlılık adı verilmektedir. Fiziksel bağımlılık evresinde artık alışkanlık haline gelmiş ve sağlığa son derece zararı olan maddelerin bırakılmasında yoksunluk gibi belirtiler gösterir.

Psikolojik Bağımlılık

Bu duruma ruhsal bağımlılık adı da verilmektedir. Keyif veren ve kişiye bir anlık rahatlama verip sağlığa zararlı maddelerin aynı duyguyu tekrar yaşamak için bu maddelere karşı eğilim olmasına psikolojik bağımlılık adı verilmektedir. Alınan maddeler yaşanan bu evrede sürekli artmaktadır. Bunun tek sebeplerinden biri ise alındığında hissedilen duygunun tekrar hissetme isteği olmasıdır.

Sigara Alışkanlığı

İçeriğinde bulunan nikotin ve diğer kimyasallarla birlikte sigaranın keyif verici olan özelliği sebebiyle kişiye sürekli kullanılma isteği vermektedir.

Pasif İçicilik

Özellikle sigara içilen ortamlarda sigara içmediği halde bulunan, ortamdaki sigara dumandan zarar gören kişiye ise pasif içici adı verilmektedir.

Kumar

Bilim insanlarının kumar oynayanlar üzerinde yaptıkları araştırmalar, doğrultusunda “noradrenalin” hormonunun kumarbazlarda noksan seviyede bulunduğunu göstermiştir. Bu hormon, kişinin heyecan hallerinde artarak kalp atışlarını hızlandırmaktadır. Heyecan hali geçtikten sonra hormon normal seviyeye inerek kalp atışları da normal seviyeye getirir. Kumar anının heyecanıyla artan bu hormon, kumar heyecanından sonra yavaş yavaş düşmeye başlar, ancak normal seviyede kesinlikle kalmaz, bu seviyenin de altına düşer. İşte “noradrenalin” hormonunun kumar oynayanlarda noksan seviyede bulunması, kumara olan bağımlılığının da biyolojik sebebidir. Bu sebepten dolayı kumarbaz, kumar oynamadan duramaz. Bütün varlığını kumarda kaybeden kumar oynamak için istediği parayı bulmak uğruna ahlaki veya adi suçlar da işleyebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.