Hızlı Kilo Almanın Nedenleri Nelerdir?
Kilo almanın pek çok farklı sebepleri bulunmaktadır. Bunların başında stres, Yaş alımı, Nikotin, Evlenmek, Klimalar, ilaçların etkisi, Genetik miras ve uyku problemleridir.
Hareketsiz yaşam tarzı şişmanlığın ve sonrasında obezitenin en büyük sorumlusu. Aslında kilo almanın nedenleri arasında bugüne kadar hesap basitti: Çok fazla yemek ve çok az hareket etmek kocaman bir göbek demekti!. Ancak bu bilgiyi hemen hemen küçücük çocukların bile bilmesine rağmen ne yazık’ki değişen bir şey olmadı. Dünyada genel olarak bakıldığında obezite azalmadığı gibi tersine artmaktadır. Sizlerle paylaşacağımız makalemizin alt başlıklarında hızlı kilo almanın nedenleri, aşırı kilo almanın nedenleri, kilo almanın sebepleri ve ani kilo almanın sebepleri isimli yazıları okuyabilirsiniz.
Neden Hızlı bir Şekilde Kilo Alırız?
Erişkin yaşlar başta olmak üzere kilo almaya veya fazla kiloluluğa sebep olan başlıca faktörlerin başında hareketsiz yaşam tarzı ve normalden fazla aşırı beslenmedir. Bu sebeplerin dışında yaşın artmasıyla da kilo almaya başlarız. Kadınların kilo alımının en fazla olduğu dönemler’ise gebelik, emzirme ve menopoz dönemleridir. Kadınlarda yapılan doğum sayısı arttıkça kiloların da arttığı gözlemlenir. Tiroit bezi yetmezliği (hipotiroidi), reaktif hipoglisemi’ye bağlı kan şekeri düşüklüğü, böbrek üstü bezinin aşırı bir şekilde kortizol üretmesi ve yumurtalıklardaki kistlerle karakterize edilen polikistik over hastalığı gibi yaşanan hormon bozuklukları da kilo alımının en önemli nedenleridir. Evlendikten sonra başlayan düzenli yeme dönemi veya sigarayı bıraktıktan sonra iştahın fazlasıyla artması da kilo fazlalığı sebeplerdir. Gündelik hayatta Suyun çok az tüketilmesi, aşırı alkol kullanımı, depresyon ve bazı psikolojik nedenler, emeklilik ve gece vardiyasında çalışmak gibi, bazı sosyal ve psikolojik nedenler’de kilo alımında çok önemli etkenler arasındadır.
Kilo Almaya Sebebiyet Veren Yanlış Yemek Alışkanlıkları
Kilo almada dengesiz ve düzensiz beslenme alışkanlıklarının da çok önemli bir payı vardır.
Çok hızlı yemek yemek, büyük lokmalar şeklinde yemek, yemeği az çiğnemek ve çatalı-kaşığı elinden hiç bırakmamak.
Beslenme programına uyulmadan öğün atlamak, öğün aralarında sürekli abur cubur atıştırmak.
Televizyon başında, kitap yada gazete okurken yemek yemek.
Üzüntü ve sıkıntılı olunan durumlarda aşırı yemek tüketmek.
Haddinden fazla yemek yemek.
Ziyaretlere ve davetlere sık katılmak, tatlı ve şeker ikramlarını reddetmeden fazlaca tüketmek.
Akşam yemeğinden sonra’da, yatıncaya kadar devamlı bir şeyler atıştırmak.
Çok az su tüketmek.
Akşam eve gelir gelmez yemeğe kadar abur-cubur tüketmek.