Egzersiz Öncesi ve Sonrası Beslenme
Eğer herhangi bir egzersiz programıyla ilgileniyorsanız örnek verecek olursak bisiklete binmek, yürüyüş, koşu vücut geliştirme yada pilates gibi sporlarla uğraşıyorsanız vücudunuz ilk önce karbonhidratı kullanmaya başlar. Süre ilerledikçe vücudunuz yağ yakmaya başlar. Vücut geliştirmede ağırlık kaldırma veya push-up’lar gibi çok güç harcamanız gereken hareketler yaptığınızda’ise vücudunuz öncelikle glikojen formundaki karbonhidratları yakar. Uygulanan bu hareketler kaslarınızda birikmiş olan karbonhidratın çoğunu kullanır. Kısaca artık yapılan antrenmanlar esnasında neler olduğunu biliyorsunuz, sıra ne yeyip içmeniz gerektiğini bilmekte. Daha önce sizlerle paylaştığımız sporcu diyeti ile alakalı makalemize göz gezdirmenizi’de öneririz. Bugün sizlerle paylaşacağımız makalemizin alt başlıklarında egzersiz öncesinde beslenme, egzersizde beslenme, spor sonrası yemek, spordan önce ve sonra beslenme, spor öncesi ve sonrası beslenme nasıl olmalıdır, antrenman öncesi ve sonrası beslenme nasıl olmalıdır ve spor öncesi beslenme body isimli yazıları okuyabilirsiniz.
Spor Yaparak Kilo Vermek İsteyenlere Altın Öneriler!
Günlük enerji alımınızı % 10 ila 20 azaltarak veya haftada ortalama olarak 0.5 ila 1 kg ağırlık kaybı hedefleyerek, herhangi bir açlık hissetmeden beslenme uzmanları denetiminde kilo verin.
Diyet esnasında yağ alımınızı azaltın. Düşük yağlı süt ve süt ürünleri, yağsız et, balık ve tavuk ilk tercihiniz olsun. Ancak yağ tüketiminizi’de aşırı kısıtlamayın.
Kepekli tahıllar ve kuru baklagiller tüketiminizi arttırın.
Günde 5 yada daha fazla porsiyon sebze ve meyve tüketmeye özen gösterin.
Günlük alınan sıvı miktarını arttırın.
Kesinlikle öğün atlamayın ve uzun süre aç kalmayın,
Günlük 3 ana öğün, 3 ara öğünü 2 ila 3 saat aralıklarla tüketmeye özen gösterin.
Performansınızı etkilemeyecek şekilde süreyi belirleyin.
Kısa süreli süren diyetler yerine daha uzun süre uygulayabileceğiniz, sağlıklı ve dengeli beslenme kurallarını içeren diyetler uygulayın.
Yemeklerinizi yavaş ve iyice çiğneyerek tüketin.
Antrenman Öncesi Beslenme
Antrenman Sonrası Beslenme
Antrenman sonrasında beslenme vücut tipi ve uyguladığınız egzersiz programının amaçlarına göre değişebilir. Genel olarak 1 birim karbonhidrat 2 birim protein alımı yerinde olacaktır. Antrenmandan hemen sonra protein tozu alınıp 30 ila 60 dakika sonra hafif bir öğün de tüketilebilir. Eğer yağ yakımı amaçlanıyor ise antrenmandan hemen sonra basit karbonhidrat almak tabiri yerindeyse ‘bir çuval inciri berbat etmektir’!. Hele ki meyve suyu içmek bu durumun en kötüsüdür. Doğru nabızda doğru süre ile yapılan (minimum 35 dakika) kardiyo sonrasında basit karbonhidrat kullanılmaz ise metabolizma 6 saat boyunca hızlı çalışmaya ve yağ yakmaya devam eder.
Yağ yakımı amaçlamayan, kas kazanmak isteyen ektomorf vücut tipine sahip biri için ise tam tersi geçerli olmaktadır. Antrenmanda salgılanan bir stres hormonu olan kortisolü (kortizon ile tamamen alakasızdır) çok hızlı bir şekilde düşürmek için basit karbonhidrat alımı şarttır. Alınan basit karbonhidratlar insülin salgılattıracak, insülin ise kortisolü düşürecektir.