Beyni Besleyen Yiyecekler

Beyni Besleyen Yiyecekler

Her gün farkında olmadan tükettiğimiz yiyeceklerin ve içeceklerin hafıza, zeka ve konsantrasyon gücü üzerinde çok önemli etkileri bulunmaktadır.
Vücudun sadece küçük bir bölümünü oluşturan beyin, yiyeceklerle alınan enerjinin yaklaşık olarak yüzde 20’sini harcar. Beyin, kanın taşıdığı oksijen ve glikozla beslenmektedir. Bazı yiyecekleri daha fazla tüketerek, başta hafızanızı, algılama yeteneğinizi, dikkatinizi artırıp, daha hızlı düşünebilmeniz mümkündür. Daha önceki yazılarımızda sizlerle paylaştığımız beyne iyi gelen besinler isimli makaleye göz atabilirsiniz. Bu gün sizlerle paylaşacağımız makalemizin alt başlıklarında beyni besleyen gıdalar, beyni besleyen besinler, beyni besleyen gıdalar nelerdir, beyni çalıştıran hafızayı güçlendiren yiyecekler, beyin besleyen gıdalar ve beyni güçlendiren vitaminler isimli yazıları okuyabilirsiniz.

Beynin Daha İyi Çalışmasını Sağlayan Gıdalar

Yumurta

Tam bir D vitamini deposu olan yumurta hücrelerin kendi kendini onarmasını sağlayarak beynin faaliyetlerini daha iyi yerine getirmesini sağlamaktadır.

Yoğurt

İçeriğinde barınan tirozin isimli madde nedeniyle hafızayı güçlendirip, beyni uyarmaktadır.

Kırmızı Et

Demir deposu olan kırmızı et özellikle çocuklarda zeka seviyesini yukarı çekmektedir.

Sardalye

Sperm kalitesini artmasına sebep olan selenyum oranı yüksek miktarda sardalyede bulunmaktadır, sardalye ayrıca stresi de azaltır.

Somon

Diğer balıklara oranla içeriğinde çok fazla omega 3 barındırmaktadır. Omega-3 yağları hem beyni korur hem’de hafızayı güçlendirir.

Üzüm suyu

Kısa ve uzun süreli bir şekilde hafızayı kuvvetlendirme özelliği bulunmaktadır.

Çilek

Antioksidan bakımından ve C vitamini bakımından son derece etkilidir. Yaş ilerledikçe gitgide zayıflayan beyin fonksiyonları çilek ile birlikte düzene giriyor.

Brokoli

Kişide yaşanan folik Asit eksikliği başta gerginlik, asabilik ve ilgisizliğe sebep olmaktadır. İnsan için son derece faydalı olan brokolide yüksek oranda bulunan folik asit bu sorunları tamamen ortadan kaldırmaktadır.

Patates

Kan şekerini dengeli bir şekilde yükseltir bu sayede zeka daha verimli çalışmaktadır.

Soya

Ostrojen salgılanmasını arttıran soya hafızayı güçlendirme özelliği bulunmaktadır. Soya sütü ya da soyalı yemekler tüketmekte bunamayı geciktirmektedir.

Yulaf

Karbonhidrat oranı yüksek gıdalardan biridir Yulaf, hafıza ve dikkate çok olumlu bir şekilde etki etmektedir.

Kimyon

İçeriğinde bulunan uçucu yağlar, bütün sinir sistemini uyarır. Aniden bir fikre, bir buluşa bir düşünceye ihtiyacı olanlar kimyon çayı içmelidir.

Zencefil

Dünyadaki bir çok bilim insanı yaratıcılığın geliştirilmesi için zencefil yenmesini öneriyor.

Çay

İçeriğinde barındırdığı flavonoidler sayesinde beynin esnekliğini koruyarak beyin aktivitelerini arttırır.

Ceviz, fındık, fıstık

Bir duruma odaklanmak için, ceviz, fındık, fıstık gibi sinirleri kuvvetlendirme özelliği bulunan yiyeceklerin yenmesi çok faydalıdır.

Çocuklarda Hangi Besinler Beyne İyi Gelir?

Çocuklarda beyin gelişimi anne karnında başlar ve yaklaşık 5 yaşına sürer. Entelektüel gelişim süreci’ise ise yaşam boyu sürmektedir. Doğumun ilk yılında beyin için lazım olan tüm besin maddeleri Anne Sütünde bulunmaktadır. Daha sonraki süreçte başta süt olmak üzere yumurta, et, balık, kuru baklagiller ,yeşil yapraklı sebzeler ve mevsim meyvelerini tüketmek son derece gereklidir. Çocukluk dönemlerinde beyin gelişimi daha hızlıdır. Yukarıda sayılan gıdaların eksiksiz alınması gerekirse vitamin takviyesi yapılması beyni besler,ileri’ki dönemde kişinin yaşam kalitesini artırır. Fast food türü gıdaların tüketilmesi ilk etapta aşırı kilo, vücut direncinde düşme ve hafıza zayıflığına sebebiyet vermektedir.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.