Oruç En Etkili Detokstur
Detoks modası yeni gibi bilinse de aslında bu yargıya cevap niteliğinde olabilecek bir yazıyla devam ediyoruz. Yazımızda sizlere aslında orucun gerçek bir detoks yöntemi olduğundan ve aslında farkında olmadan senede 1 ay da olsa yaptığımız ve bu yazıyı okuduktan sonra daha bilinçli olarak yapacağımız hem bir ibadet hemde sağlıklı kalma yoludur.
Oruç Nasıl Detoks Etkisi Yapar ?
Vücudu dinlendirmek bir çok açıdan yapılabilecek bir şey. Bunu beslenme tarafından düşündüğünüzde bütün yıl günde en az 3 öğün girdisi olan vücudumuzun 1 aylığına dinlendirmeye başladığınızı düşünün. Tüm yıl çalışan bir insanın 1 aylık tatile çıkması gibi düşünebilirsiniz. Nasıl rahatladığınızı vücudunuz açısından düşünün, kulağa hoş geliyor değil mi?
Amerika da yaşayan bir uzman diyetisyenin İslam kültüründeki oruca bakış açısı aslında sorumuzun cevabını güzel bir şekilde niteliyor. Uzmanın “En güzel detoks İslam dininde olan oruçtur.” diye başlayan konuşmasında aslında bizlerin Oruç sırasında iftar ve sahurlarda yaptığımız büyük hatalardan da bahsediyor ve ardından ekliyor; Doğru bir program ile ramazan ayı boyunca ibadetlerinin yanı sıra tüm vücudun bir re-set (yeniden programlanmasının) sağlanabileceğini dile getiriyor.
Oruç sırasında özellikle karaciğerimizi tamamen yenilediğimizi , 512 farklı göreve sahip bu organımızın yılda bir kez yenileme şansımızın olduğunu bilmeliyiz. Karaciğer İngilizce de adını yaşamaktan almıştır. Bu denli hayati bir organımızın bile ibadet sırasında düzgün bir programla yenilendiğini bilmek çok güzel bir nimet değil mi?
İnsülin, tansiyon ve kolesterol dengesini de bir ay içinde düzene sokabilmek mümkün. Sağlıklı bir ömür için doğru bir uygulama ile geçirilen Oruç Ayı beraberinde mucizevi değişimleri de getirecektir.
Yukarıda sahur ve iftarda yaptığımız yanlışlar olduğundan bahsetmiştik. Yazımızın devamında sizlere bu yanlışların neler olduğunu ve nasıl önüne geçebileceğimizi anlatacağım.
Nerede Yanlış Yapıyoruz ?
Aslında bir çoğumuz tüm gün bir şey tüketmediğimiz için iftar ve sahurda tüketeceğimiz gıdaların fazla yük getirmeyeceği kanısına sahibiz. Bu düşünce tamamıyla yanlış olmakla beraber aslında biz iftarda zaten sindirim sistemimizin durma noktasına geldiği saatte tüm gün alamadığımız kadar yiyeceği almaya çalışıyoruz. Herkes gün batımından sonra yemek yemenin zararlarını aşağı yukarı biliyor. Ramazanda da değişen bir şey olmuyor. Sahurda ise bazen akşam iftarındaki yemekleri aratmayan ağırlıkta yiyecekleri tüketip tekrar uyuyoruz. buda yanlış bir uygulama.Peki nasıl beslenmelisiniz işte bu sorunun cevabı …
Sahur ve İftarda Nelere Dikkat Edilmeli?
İftarda ilk olarak PH değeri yüksek suyla (temin edilebilirse Zemzem suyu veya alkali su ) oruç açılır. Su tercihi bütün gün eksik kalınan minerallerin karşılanması konusunda önemlidir. Mineralli ve PH değeri yüksek sularla oruç açıldıktan sonra , ramazan diyeti listesi olarak kan şekerini düzenlemek açısından 2-3 kuru hurma tüketilmelidir. Yemek seçiminde ise lif bakımından zengin ve protein , karbon hidrada doygun hurmanın ardından akşam yemeğine geçilmeli.
Akşam yemeği aslında sanıldığı kadar yüksek bir tüketim gerektirmez. Yani Ezandan sonra hızla yemek yemeğe başlamak yerine yukarıdakileri yapıp bir kaç dakika ara verip ana ihtiyaçlarımızı karşılayacak besinler tüketip hafif ama zengin bir yemekle iftarı bitirebiliriz.
Örneğin: 10 adet zeytin yiyerek bir yumurtadaki kadar protein kazanabiliriz. Ardından sindirim kolaylığı açısından küçük bir kase çorba. Küçük porsiyonlarla ufak bir günün yemeğinden (tek çeşit) tüketilerek iftar ve sahura kadarki süre çok rahat geçirilebilir.
Sahurda ise gün içinde vücut ihtiyaçlarını verebilecek küçük gıdalar tercih edilebilir. Ceviz , nohut, karabuğday,tahin, avokado , badem, , humus, mercimek, zeytin gibi zengin yiyeceklerle geçirilen sahur, taze sıkılmış salatalık, ıspanak , limon, zencefil gibi çiğ sebze suları ile desteklendiğinde hacimsel olarak değil ama mineral , vitamin ve karbonhidrat bakımından oldukça besleyici bir başlangıç olur.
Ramazanda Su Tüketimi
Sahur ve iftarda bolca su tüketilmelidir. Su yemek sırasında değil yemekten 15 -20 dk önce tüketilmelidir. Ardından geçen süre zarfında da yemek sonrasında aktivitelerinize göre su tüketimi artarak devam etmelidir. Su tüketiminin yeterli olup olmadığını idrarınızdan anlayabilirsiniz. Koyu renkli idrar olmayacak şekilde su tüketimi arttırılmalı.
Ramazan boyunca ayrıca hayvansal gıda ve çiğ şeker alımı durdurulursa kansere karşı oldukça etkili bir önlem alınmış olur. 30 gün boyunca hiç tüketmemek veya ciddi oranda azaltmak sağlığınız açısından oldukça yararlı olacaktır. Sadece kanser olarak düşünülmemeli beraberinde bir çok hastalığa da direk olarak önleyici bir tadavi olacaktır.
Tüm detoks programlarında , ( detoks diyeti nde) olduğu gibi ramazanda da bitki çayları önemli bir etkiye sahiptir. Özellikle tarçın bu konuda öne çıkmaktadır. Bir çok tatlıya tarçın katılmasının sebebi de şeker hastaları ve normal insanlar için insülini dengeleyici etkisinin olmasıdır.
Tutarlı Olun
Tüm bu kriterler kesinlikle zorlayıcı değildir. Asla tüm gün bir şey tüketmedim bunlar yeterli olmayacaktır kanısına varılmamalı. Bunlar alışkanlık haline getirilip en iyi şekilde uygulandığı taktirde kesinlikle olumlu etkilerini göreceksiniz. 30 günlük bir periyotun sonunda göreceksiniz ki kolesterol, şeker, tansiyon ve birçok değeriniz dengelenecek. Özellikle küçük egzersizlerle beraber göbek bölgesinde incelme, vücuttaki yağ oranında ise ciddi bir düşüş gerçekleşecektir. Gerçek bir gençlik kürü olan Oruç beraberinde getirdiği sonuçları çok etkileyici olmakla beraber tek başında gerçek bir detokstur.
Son olarak Oruç bizlere yüksek maneviyatı birlikte geçirilecek güzel anıları ve sağlıklı bir yaşamı vaat ediyor. Yılda bir kez kendimizi yenilememize imkan veriyor. Ramazanı maneviyatının ve bunca getirisinin yanında ramazan diyeti olarak ta görebilirsiniz.