Karbonhidrat Diyeti
Karbonhidrat diyetinde amaç glisemik indeks değerini yüksek tutarak insülin salgılanmasını çoğaltmaktır. Bu şekilde kan şekeri değeri sabit tutulacaktır. Bir insanın bir günde alması gereken karbonhidrat ünite miktarı 70-80 dolaylarında seyreder. Bu şekilde beslenerek kişinin vücudu dengede kalabilir. Kilo alımı olmaz. Eğer karbonhidrat 70’in altında seyrediyorsa kişi kilo vermeye başlar. Karbonhidrat diyetinin artı yönlerinden birisi kişi asla aç kalmaz ve asla aç hissetmez. Bu şekilde kişi strese girmeden kolaylıkla kilo verebilmektedir.
Proteinler bilindiği gibi kısa sürede yağa dönüşmektedir. Bir kişinin beslenmesinde protein oranı %30’u geçmemelidir. Günlük tüketilen besinlerdeki yağ oranı en az %55 olmalıdır. Karbonhidrat oranı ise en fazla %15 civarında olmalıdır.
Karbonhidrat Diyeti Nasıl Yapılır?
Tahıl ürünleri karbonhidrat bakımından zengindirler. Et ürünleri, süt ürünleri, yumurta, meyve ve sebze ağırlıklı gıdalar tüketilmelidir. Düşük karbonhidrat diyeti listesine baktığımızda 3 öğün görebiliriz. Diyetin genel mantığında düşük karbonhidrat beslenme ile buna bağlı olarak yağ oluşumunu engellemek amaçlanır. Diyetin genel çerçevesinde proteinler daha yüksek tutulmaktadır.
Herhangi bir sağlık problemi olmayan ve hızlı bir kilo kaybı isteyen kişilerce uygulanabilir. Ancak bu diyetin bir diyetisyen ile programlanması önemlidir. Çünkü kişiye özel programlanmadığı zaman sağlık sorunları ortaya çıkabilirt. Bununla beraber karbonhidrat diyeti kolesterol seviyesi yüksek olan veya şeker hastası olan kişilerde uygulanması tavsiye edilmez. İlgili aramalar: karbonhidrat diyeti listesi, karbonhidrat diyeti yorumları, karbonhidrat diyeti nasıl yapılır, karbonhidrat diyeti zararları, karbonhidrat rejimi