Basen ve Göbek Eriten Baharatlar
Vücuttaki postür bozuklukları ve oluşan bölgesel yağlanmalar bir çok kişinin kabusu olmaya devam ediyor. Zamanla basen ve göbek bölgesinde oluşan yağlanmalar ancak yapılacak sıkı bir diyet ve egzersizlerle eski haline gelmektedir. Özellikle basen bölgesini inceltmek için ilk yapmamız gereken şeylerden biri yeterli ve dengeli beslenmektir. Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu bütün besin öğelerini düzenli bir şekilde almalıyız. Diyetlerde yapılan en büyük yanlışlardan biri olan hiç bir şey yemeyerek kilo verileceğinin sanılmasıdır. Ancak altını çizerek söylemeliyiz’ki aç kalarak kilo verilmez kilo alınır. Sizlerle paylaşacağımız makalemizin alt başlıklarında göbek ve basen eriten bitkiler, basen ve göbek eriten diyet, basen eriten gıdalar ve göbek yağını eriten şifalı bitkiler isimli yazıları okuyabilirsiniz.
Basen ve Göbek Eriten Baharatlar
Pul Biber
Biberin acı tadını veren kapsaikin maddesi, zencefil de olduğu gibi metabolizmayı son derece hızlandırmaktadır. Bilim insanlarının Hollanda’da yaptıkları bir araştırmaya göre küçük dozlarda her yemeğe atılan pul biber, negatif enerji dengesi artmış yağ oksidasyonunu arttırarak vücudu daha fazla yağ yakmaya teşvik ettiğini açıklamışlardır.
Karabiber
Yapılan araştırmalara göre karabibere güçlü tadını veren pipeline maddesinin çok yüksek derecede yağ yakıcı özelliği bulunmaktadır. Yapılan araştırmalar doğrultusunda pipeline, yeni yağ hücrelerinin biçimlenmesini önlüyor ve bunu yaparken de başka yollarla yağın kontrol altına alınmasını sağlayan metabolik zincir reaksiyonunu aktif hale getiriyor.
Zencefil
Kış aylarının vazgeçilmez baharatlarından biri olan ve hemen her yerde faydaları ile ilgili bir şeyler okuyabileceğiniz zencefil, göbeğinizi eritmenize de büyük fayda sağlıyor. Aromatik bir baharat olan ve bu sınıfa giren zencefil, mide rahatsızlıkları için de birebirdir. Antioksidan özelliği de son derece güçlü olan bu baharat, acı biberde de bulunan kapsaikin içermektedir. Bu bileşiğin, metabolizmayı hızlı çalıştırma özelliği bulunduğu ve bunun sonucunda da kalori yaktırdığı bilinmektedir. Aynı zamanda zencefil kişide tokluk hissi de yaratmaktadır.
Tarçın
Geleneksel tatlılarımız da ve yiyeceklerimizde kullandığımız Tarçın, hücrelerdeki glikozun hareketine yardım ederek yağ depolama hormonu olan insülini engellemektedir. Aynı zamanda tarçının iştah kesme özelliği de bulunmaktadır.
Sarımsak
Bir çok rahatsızlığın tedavisinde kullanılan sarımsak, anti enflamatuar ve doğal bir antibiyotik. Aynı zamanda vücutta yağ yakıcı özelliği da vardır. Son zamanlarda meşhur olan sarımsak çaylarını hatırlarsınız. Bilim insanlarının sarımsakla alakalı yaptıkları Araştırmalar doğrultusunda, 7 hafta boyunca % 2 ya da % 5 sarımsak ile desteklenmiş yüksek yağlı diyetlerle beslenen farelerde vücut ağırlıklarının çok ciddi oranda düştüğünü tespit etmişlerdir.
Zerdeçal
Zerdeçalın içeriğinde bulunan kurkuminden gelen pigment, doğrudan vücudun iltihabına karşı hareket eden bir fitokimsayaldır. Enflamasyonu kontrol altına almak, vücudun metabolizmasını uyarıcı bir horman olan leptini kabul edebilirliğini geliştirmektedir.
Hardal Tohumu
Hardal bitkisinden elde edilen bu keskin baharat, tam bir metabolizma güçlendirme özelliğine sahiptir. Yapılan bir araştırmaya göre, hardal bitkisinde bulunan homobrasinolit bileşeni, kas hücrelerini uyararak vücudun dayanıklılığını ve kas kütlesini arttırıyor. Uykuyu düzene sokan melatonin hormonu içermektedir. Bu hormon ‘bej yağlar’ olarak adlandırılır, kalori yakan ve kilo kontrolünü sağlayan yağ hücreleri grubunu uyarmaktadır.
Biberiye
Biberiye ile ilgili British Journal of Nutrition dergisinde yayımlanan bir makalede, biberiyede bulunan karnosik asidin, açlık kan şekeri seviyesini düşürdüğü ve kilo alımına sınırlar koyduğundan bahsediliyor. Açlık kan şekeri 8 ila 12 saat yiyeceksiz kalındığı zaman ölçülen bir şeker değeridir. Bir başka çalışmaya göre de, polifenol ve flavonoid bileşiklerini içeren biberiye, tip 2 diyabetle ilgili enzimlerin engellenmesine de yardımcı olmaktadır.
Maydanoz
Genelde salatalarımızda eksik etmediğimiz ve salatalardan eksik edilmemesi gereken bir bitki de maydanozdur. Birçok bilim insanı ve diyetisyenler maydanozda bulunan antioksidanların karaciğer metabolizmasını geliştirdiğini söylüyor. Vücudumuzun en büyük organı olan karaciğer, midenin hemen sağında yer alır ve vücutta’ki besinlerin depolanması ile birlikte sindirim, metabolizma için çok büyük bir öneme sahip olmaktadır. Tıkanmış, hasarlı veya yağlanmış bir karaciğer, metabolizmanın yavaş çalışmasına neden olur ve bu da kilo demektir.
Kırmızıbiber
Ülkemiz’de çok sık tüketilen acı, kalori yakılmasının yanı sıra iştahın da frenlenmesine yardımcı olmaktadır. Perdeu Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, normalde kırmızıbiber sevmeyen katılımcıların beslenmesine 6 hafta boyunca kırmızı biber dahil edildiği zaman, açlık seviyelerinde çok büyük bir düşüş yaşadıkları gözlemlenmiş. Tıpkı, zerdeçalda olduğu gibi bu baharat da, bağışıklık sistemini fazlaca güçlendiriyor ve soğuk algınlığı ile bakterilerle mücadele ediyor.
Dikkat!
Bu baharatlardan her hangi birine alerjisi olanlar muhakkak doktor ve diyetisyen kontrolünde kullanmalıdır. Sağlıklı bir şekilde ve kendi vücut yapınıza göre zayıflamak için diyetisyenden yardım almayı unutmayın.