Bebeklerde Sağlıklı Uyku Pozisyonu
Anne babalara bebeklerinin beslenme şekli, uyku düzeni, oynadıkları ve rağbet gösterdikleri oyunlar gibi pek çok konuda büyük iş düşmektedir. Bebeklerin yaşam kalitesini arttıran ve sağlığını doğrudan etkileyebilen beslenme ve diğer alışkanlıkları kadar, uyku pozisyonlarına da dikkat etmek bebeğin sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Sizlerle paylaşacağımız makalemizin alt başlıklarında bebeklerde uyku bozukluğu, bebeklerde uyku alışkanlığı, bebeklerde uyku düzensizliği, bebeklerde uyku problemleri ve bebeklerde uyku düzeni nasıl sağlanır isimli yazıları okuyabilirsiniz.
Bebeklerin Uyku Pozisyonu Ne Kadar Önemli
Annelerin ve Babaların bebeklerinin güvende olduğunu bilmek, bebeğin anlık ihtiyaçlarına daha hızlı bir şekilde cevap verebilmek gibi nedenler sebebiyle bebekleriyle uyumayı tercih edebilir. Ancak yatakta yaşanabilecek boğulma riski nedeniyle bebeklerin muhakkak kendi yataklarında yatması gerekmektedir. Bebekle birlikte uyuma, bebeklerin kazayla boğulma riskini artırabilir; bu riske yatakta bulunan yastıklar, çarşaf ve yorgan neden olabilir. Yatakta bulunan yastık sayısının iki ve üzerinde olması da bu riskin tetiklenmesi anlamını taşımaktadır. Annelerin ve babaların bebeklerini kendi yataklarında yatırmaları açısından çok dikkat edilmeli, bebeğin aldığı uyku pozisyonunun olası hayati riskleri ortadan kaldırma açısından büyük önem taşıdığı kesinlikle unutulmamalıdır.
Bebek Ne Kadar Süre Uyutulmalıdır?
8 ila 16 aylık dönemdeki bebekler ortalama olarak günde 13 ila 14 saat uyur.
Bebeğiniz 8-12 aylık olduğunda, büyük ihtimalle biri sabah diğeri öğleden sonra olmak üzere günde iki kez şekerleme yapar. Şekerlemeler genelde birer saat sürer, ancak bazı bebekler 20 dakika, bazı bebekler ise birkaç saat şekerleme yapabilmektedir. Şekerlemeler bebeğin gelişimi için son derece önemlidir. Şekerleme yapan bebekler daha az huysuz olmaktadırlar, bu sebeple bebeklerin yeterli uzunlukta şekerleme yapacak ortamı sağlamak gerekir.
Bebeğiniz şekerleme yapmak yerine sizle vakit geçirmek, sizden ayrı kalmamak için inatla direnebilir. Fakat hem sizin için hem de küçük bebeğinizin daha mutlu saatler geçirmesi için şekerlemelerin sağlıklı gelişiminde önemli bir yeri vardır. Bu yüzden sizde kararlı davranarak onu bebek yatağına yatırıp uyumasını sağlamalısınız.
Bebeği Nasıl Uyutabilirim?
Bebeğiniz özellikle bu dönemde sizden uzakta kalmaya başladığı için ayrılık kaygısı yaşayarak huysuzlanacaktır. Bebeğinizden uzak kaldığınız zaman, eve döndüğünüzde günlük uyku düzenine ek olarak bebeğinize daha sıkı sarılarak ve daha büyük bir öpücük vererek onu çok özlediğiniz mesajı verin.
Bebeğinizin en çok oynamayı sevdiği oyuncak ya da başka bir eşyayı tabi güvenli olmak kaydıyla, huysuzlandığında ona vererek rahatlamasını sağlayabilirsiniz.
Bebeğinizin uyuduğu odanın kapısını her daim açık bırakın. Bebeğiniz böylece sizin içerideki seslerinizi duyabilir ve kendini yalnız hissetmez.
Aynı şekilde bebeğiniz sizi göremediği için ağlamaya başlarsa, içeriden ona söyleyeceğiniz güzel birkaç cümleyi duyabilir ve uykuya dalması daha kolay hale gelebilir.