Besin Alerjisi

Besin Alerjisi

‘Beslenme özellikleri bireyin gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan, besin öğelerini vücuduna alıp kullanabilmesi olarak ifade edilebilmekte’. Bireyler birbirlerinden yaş olarak, cinsiyet, aktivite, genetik özellikler, ailesel geçmiş ve hastalık durumları bu gibi çeşitli yönlerden farklılık göstermektedir. Bu yüzden genel ilkeler beraberinde planlanacak olan beslenme programları bireye özgü olmalıdır. Sizlerle paylaşacağımız makalemizin alt başlıklarında besin alerjisi, besin alerjisi nasıl anlaşılır, besin alerjisi nasıl anlaşılır, besin alerjisi tedavisi, besin alerjisi testi ve besin alerjisi nedir  isimli yazıları okuyabilirsiniz.

Alerji Nedir?
Alerji Nedir?

Alerji Nedir?

‘İnsan vücudu her gün çevresinde bulunan çok fazla sayıda madde ile isteyerek veya istemeden karşılaşmaktadır’. Bir tarafını yenilebilir ve içilebilir besinler olarak adlandırdığımız bu maddeler çeşitli yollardan ağız, burun,gözler, akciğerler  vücudumuza girmektedir. Vücudumuz bu maddelerin ciddi bir tarafını özellikle besinleri işleyerek kullanmakta ve geriye kalan
artıkları dışarı atmaktadır. Bazı maddeler ise insan vücuduna zarar verecek niteliktedir ve vücuda alındıktan sonra bulunmamakta edilmeleri için sık bir çalışma yürütülmektedir (1).
Alerji; bedenin yabancı şekilde tanıdığı solunan, yenebilen, iğne ile enjekte edilebilen, yahut deriye/göğüse doğrudan ilişki eden organik ve ya bazı inorganik maddelere karşı varolan savunma mekanizmasının biraz abartılı şekilde çalışma halidir. Vücudumuzun savunma mekanizması sağlıklı bir yaşam sürmemiz açısından aşırı önemlidir. Lakin alerjik reaksiyonlarda bulunduğu gibi savunma metodları yerli yersiz çalışmaya başlarsa çeşitli rahatsızlıklar oluşur .

Besin Alerjisi Nedir?
Besin Alerjisi Nedir?

Besin Alerjisi Nedir?

Son zamanlarda çoğu kişide rastlanan besin alerjisi, bedenin bir besine karşı ters yanıtı şekilde tanımlanabilir. Besinlerde bulunan antijen ve alerjen şekilde isimlendirilen proteinler ve ya başka büyük moleküller ince bağırsaklardan emildikten sonra immün sistemle etkileşerek alerjik tepki oluştururlar. Yaşanan gıda alerjilerinin belirtileri sindirim sisteminde, deride ve solunum sisteminde görülmekte. Sindirim sistemi belirtilerinin başlıcaları,  karın ağrısı, kafa dönmesi, kusma, ishal ve bağırsaklarda kanamalardır. Deride görülen belirtiler , ürtiker (kurdeşen) , egzama, kaşıntı, yanma, kızartı, ateş, al lekeler ve ödemdir. Solunum sisteminde maksimum görülen belirtiler ise , öksürük, astım ve Heiner sendromudur. Bu alerjenler çeşitli rahatsızlıklara sebep verebilir bunların başında da ürtiker rahatsızlığı gelmektedir. Ürtikerde besinlerle alınan gıdaların deride lezyonlar oluşmasına da sebep olabilmektedir.

Alerjide Tedavi Yöntemi

Uygulana alerji Tedavisinde iki grup ilaç kullanılır.Bir grubu rahatlatıcı,diğer grubu da koruyucu ve tedavi edici ilaçlardır.Hastanın bulgularına ve hastalığın özelliklerine göre doktorunun seçeceği ilaçlarla tedavi devam eder.Hastanın durumuna göre artırılır,azaltılır,kesilir,ek ilaç verilmektedir.Bu durumları değerlendirmek için gene hastalığın ağırlığına göre göze çarpan aralıklarla kontrol edilir.Tedavi edici ilaçlar arasında en önemlisi kortizon içeren ilaçlardır,çoğunlukla nefes yoluyla uygulanır.Doğru doz,doğru zaman ve doğru kullanım ile yan etki riski sıfır kabul edilebilmekte,ilaç tedavisinde en önemli konu da ilaçların hastaya göre ayarlanmasıdır.Hem şekli,hem dozu,hem süresi insana özeldir.Başkasının çocuğuna iyi geldi diye bir ilaç kullanılmaz.yahut bu konuyu anlamayanların korkutması ile de gereken ilaç kesilmez.En önemlisi ve iyisi,itimat duyduğunuz doktorunuzla birlikte tedaviyi yürütmektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.