Böbrek Hastalarında Beslenme

Böbrek Hastalarında Beslenme

Hayatımızı devam ettirip sürdürebilmemiz için yemek yemek, su içmek, uyumak zorunludur, fakat özellikle bazı hastalıklar (kronik böbrek yetmezliği gibi) için de yenilen yemeğin çeşidini ve su içmeyi azaltmak gerekmektedir. Kronik böbrek yetmezliğinde tedavinin en önemli noktalarından bir tanesi hatta en önemlisi diyet tedavisidir. Sizlerle paylaşacağımız makalemizin alt başlıklarında böbrek hastaları ne yemeli, böbrek hastalarının beslenmesi, böbrek hastalarında diyet ve böbrek yetmezliğinde beslenme isimli yazıları okuyabilirsiniz.

Böbrek Yetmezliğine Yol Açan Faktörler

  • Şeker hastalığı ( Diyabet),
  • Yüksek tansiyon,
  • Lupus hastalıkları,
  • Sürekli tekrarlayan idrar yolları enfeksiyonları,
  • Böbrekteki kistler,
  • Kan zehirlenmesi,
  • Böbrek taşları,
  • Fazla tüketilen ilaçlar, özellikle de ağrı kesiciler,
  • Alkol kullanımı.
Böbrek Hastalarının Tüketmesi Gereken Gıdalar
Böbrek Hastalarının Tüketmesi Gereken Gıdalar

Böbrek Hastalarının Tüketmesi Gereken Gıdalar

Soya Proteini

Genelde aşağı yukarı tüm hayvansal gıdalarda olduğu gibi süt ürünleri de “fosfor” minerali içermektedir. Fosfor özellikle kemik sağlığı için son derece önemlidir. Ancak fazla miktarda fosfor tüketiminin ters etki yaratarak kemiklerin zayıflamasına da yol açabilmektedir. Ayrıca fazla fosforu vücuttan atmaya çalışan böbrekler olması gerekenden fazla çalıştığı için yorulabilir ve filtre görevi gören hassas dokular yıpranabilir. İşte bu noktada süt ürünleri kadar besleyici olan ve benzer mineralleri içerisinde barındıran soya ürünlerini kullanarak fosfor tüketimini kontrol altında tutabilirsiniz. Beslenmenizde yapacağınız bu değişiklikle böbrekleri fazla fosfordan koruyabilirsiniz.

Pirinç

Düşük potasyum içeriği oldukça yüksek olan pirinç, aynı zamanda vücudun ihtiyacı olan gereken enerjiyi sağlayabilecek bir karbonhidrattır. Potasyum vücut için son derece gerekli bir mineral olmakla birlikte fazla potasyum böbrekler tarafından filtre edilerek vücuttan atılmaktadır. Aşırı potasyum tüketimi ise böbrekleri gereğinden fazla yorabilmektedir. Pirinç yüksek oranda potasyum içeren nişastalı karbonhidratlara alternatif olarak da kullanılabilmektedir.

Meyve ve Sebzeler

Yüksek protein içeren bir beslenme programları vücutta “üre” üretimini arttırarak böbreklere ekstra yük bindirebilir. Üre, protein metabolizmasının doğal yan ürünlerindendir. Yüksek orandaki üre böbrekler tarafından vücuttan atılırken organı zorlayabilir ve kandaki toksinlerin atılma sürecini sekteye uğratabilir. Protein alımını kontrol altında tutmak ve bol miktarda meyve, sebze tüketmek üre miktarını azaltarak böbrekleri n rahatlamasını sağlar.

Düşük Sodyum İçeren Gıdalar

Sodyum (tuz) kan basıncı için ve böbrek sağlığı açısından oldukça önemli minerallerden biridir. Aşırı sodyum tüketimin de böbreklerin fonksiyonunu etkileyerek vücutta sodyum birikmesine yol açabilmektedir. Ayrıca fazla sodyum kan basıncını da olumsuz yönde etkilemektedir. Eğer böbrek rahatsızlığınız varsa doktor tedavi sürecinde sodyum tüketimini kontrol etmenizi size önerecektir. Aşırı sodyum içeren gıdalar arasında konserve gıdalar, işlenmiş gıdalar, soslar, patates cipsi gibi atıştırmalıkları örnek verebiliriz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.