Coumadin Diyeti
Bugüne kadar birçok rahatsızlıkla alakalı diyet listeleri okumuşsunuzdur. Bu yazımızda da coumadin ilacı kullanan hastaların beslenme programıyla alakalı bir makale paylaşacağız. Coumadin kullanan hastaların vücudunda çeşitli nedenler sebebiyle pıhtı oluşumu eğilimleri gözlenebilir. Bu sebeplerle oluşan pıhtılarda yerinden koparak hayati organlarımız üzerinde tehlike yaratabilir. Pıhtılardan en çok etkilenen organlarımız kalp, beyin, böbrek dir. Örneğin pıhtı beyine giderse felce neden olabilir. Coumadin diyet listesi yerine beslenme programından bahsetmek bu durumla alakalı daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Dolayısı ile coumadin diyeti yapanlar yani oluşabilecek pıhtıları engellemek adına beslenme programı uygulayan hastalar daha sağlıklı bir hayat sürdürdükleri aşikârdır.
Coumadin Vücutta Neler Yapar?
coumadin vücudun oluşturduğu k vitamini oluşumunu engeller. Çünkü k vitamini kanın pıhtılaşmasında büyük rol oynar. Bu sebeple içeriğinde k vitamini olan bazı yeşil sebzeler ve bazı bitkisel yağlar coumadinin etkisini azaltabilir. Coumadin vücudun kan pıhtısı yapma özelliğini en aza indirger. Var olan ve zararlı olan pıhtıların büyümesini durdurmaya yardımcı olur. Coumadin diyeti zararları arasında Ne yazık ki vücutta daha önceden oluşmuş pıhtılaşmayı tamamen ortadan kaldıramadığı söyleniyor. Coumadinin etkisi genelde ilk 24 saat içinde başlar tam etkisini ise 72 ila 96 saat arasında gösterir.
Coumadin Nasıl Kullanılır?
Coumadinin etkisi alınan dozla orantılıdır. Yani doz arttıkça kan daha fazla sulanır ve coumadinin etkisi daha fazla artar. Eğer yüksek dozda alınırsa kanama daha fazla olabilir. O yüzden doktorunuzun ayarlamış olduğu ölçeğin dışına kesinlikle çıkmayın. Coumadin birçok ilaçla etkileşimde bulunabilir. Bu yüzden doktorunuza başvurmadan kesinlikle kendi kafanıza göre başka ilaçlarla ya da yüksek dozajlarda kullanmayın. Coumadin diyeti yorumları arasında beslenmenin ve diyetin rolü büyüktür.
Coumadin Kullanıyorum Nasıl Beslenmeliyim?
Yüksek miktarda k vitamini içeren yiyecekleri tüketmeniz yasak değildir, Ancak 1 porsiyonu geçmeyecek şekilde tüketmenizde fayda var.
K vitamini açısından zengin yiyecekler
SEBZELER: Bürüksel lahanası, semizotu, kuşkonmaz, brokoli, hindiba, yeşil domates, lahana, kıvırcık, soya fasulyesi, kırmızılahana, marul, mercimek, nohut, şalgam, hardal, nane, ısırgan yaprağı, şalgam, yeşil soğan, pazı, Frenk soğanı, kişniş, tere, pazı, salatalık kabuklarıyla beraber, bezelye, ıspanak.
YAĞLAR: Soya yağı, kanola yağı. Margarin, zeytinyağı orta karar k vitamini içeren yağlardır.
DİĞER K VİTAMİNİ AÇISINDAN ZENGİN BESİNLER: Tavuk ciğeri, sığır ciğeri ve taze hazır olmayan yeşil çay.
COUMADİN KULLANIRKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKEN HUSUSLAR
*Günlük yeme içme alışkanlığınızı aynı seviyede tutmaya gayret gösterin.
*Doktorunuzun sizden istediği kan tahlillerini muhakkak yaptırın.
*Kullandığınız her türlü ilaçlardan hatta bitkisel destek takviyelerinden doktorunuzu haberdar edin.
*Hastalandığınızda ya da yaralandığınızda mutlaka doktorunuza başvurun.
*Dişçiye gittiğinizde ya da herhangi bir sağlık uygulamasında operasyonu gerçekleştiren sağlık memuruna coumadin kullandığınızı söyleyin.
*Coumodini doktorunuzun söylediği şekilde kullanın.
COUMODİN KULLANIRKEN ASLA YAPMAMANIZ GEREKENLER
*Asla telafi amacıyla olsa dahi fazladan tablet almayın.
*Hamileyseniz ya da hamile kalma ihtimaliniz varsa muhakkak doktorunuza söyleyin.
*Hekiminize danışmadan kesinlikle başka bir ilaç ya da bitkisel destek takviyesi kullanmayınız.
*Alkol tüketiminden kesinlikle kaçınmalısınız.
*Travma tik gerçekleşecek her türlü aktiviteden uzak durmalısınız.
*Alternatif tıpta kullanılan ürünlerin içeriğinde bulunan warfarin coumadinle etkileşime geçebilir. Warfarin maddesini içinde barındıran en bilindik takviyeler gingko biloba,ginseng,deniz yosunu,mentol,kontroitin dır.
Yemek düzeninizi değiştirmeden önce mutlaka doktorunuza başvurun ve sizin için seçtiği diyet listesi ve besleme programını uygulayın.