Chorn Diyeti

Chorn Diyeti

Crohn hastalığı iltihabi bağırsak hastalığıdır. Ağızdan anüse kadar sindirim sisteminde oluşan iltihaplı yaralardan meydana gelir. Bulaşıcı olup olmadığına dair henüz kanıtlanmış bir durum söz konusu değildir. Ülseratif kolitle hemen hemen benzer özellikler taşımaktadır. Crohn diyet listesi beslenme açısından önemlidir. Daha çok genetik ailesel faktörlerden olduğu söylenen ancak bununla alakalı her hangi bir bulguya rastlanamayan ve tıpta her hangi bir sebebe bağlanamayan bir rahatsızlıktır. Çevresel faktörlerinde hastalığı tetiklediği söylenmektedir. Crohn diyeti nedir? Crohn diyeti rahatsızlığın daha ileri gitmesini durdurmak ve hastanın yaşam kalitesini arttırmak adına uygulanan yenilmesi gereken ve yenilmemesi gereken besin zinciri gurubudur. Crohn diyeti yapanlar yapmayanlara oranla yaşam kalitelerinin arttığını belirtiyorlar. Crohn diyeti ile zayıflamak isteyenlerde doktorları ya da diyetisyenleri tarafında vücut kütle indeksleri hesaplanarak ve çeşitli kan tahlilleri boy, kilo, yaş, durumları hesaplanarak zayıf laya bilmektedirler.

CROHN DİYETİNDE ASLA TÜKETMEMENİZ GEREKEN GIDALAR

 *keyif verici kafa yapıcı maddelerden uzak durulması gereklidir. Bunların başında alkol gelir.

*Süt ve süt ürünleri.

*Aşırı yağlı gıdalar.

*Lifli gıdalar.

*Bağırsak tıkanıklığına sebep olan yiyecekler. Patlamış mısır, fındık ya da buna benzer sert gıdalar.

*Acı baharatlar ya da diğer baharat çeşitleri.

*Mono sodyum glutamat (MSG)

CROHN RAHATSIZLIĞINDA SAĞLIKLI BESLENMENİN PÜF NOKTALARI

 *Crohn Rahatsızlığında vücudunuzu çok iyi dinlemelisiniz. Küçük öğünler şeklinde günde 3 ila 4 saat arası yemek yiyebilirsiniz.

*Diyetinizde yemiş olduğunuz yağlı ve kızarmış yiyeceklerin miktarını azaltın. Yağ emiliminiz yetersizse margarin, tereyağı, krema, sos ve bu tarz ürünler ishal olmanıza sebep olabilir.

*Kabuklu yemişler, mısır, patlamış mısır, tohumlar ve buna bağlı olarak çeşitli sebzeler gibi lifli gıdaların tüketimini asgari seviyeye indirin.

*Yiyecek günlüğü tutun. Böylelikle doktorunuzun ya da diyetisyeninizin size neyin yarayıp neyin yaramadığı anlayıp ona göre bir diyet listesi hazırlamasına yardımcı olmuş olursunuz.

Amerika Crohn Ve Kolit vakfına göre crohn hastalığı ya da ülseratif kolit ile ilgili tek bir diyet bulunmadığını açıkladı. Her hastanın durumuna göre farklı diyet programının hazırlanması ve hastanın sürekli diyetisyen ya da doktorunun kontrolü altında olması gerektiğini vurguladı. Crohn rahatsızlığının en bilinen semptomlarından biri olan ishal durumun da ise bol sıvı tüketilmelidir. Günde 3 öğün yemek yemek crohn hastaları ve ülseratif kolit hastaları için çok uygun değildir. Özellikle doktorlar ve diyetisyenler 2 ila 3 saatte bir fazla yüklenmemek kaydıyla atıştırmalarını öneriyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.