Dengeli Beslenme Nedir?
Dengeli beslenme özellikle çocuklarda başta olmak üzere büyüme, gelişme, sağlıklı ve verimli bir şekilde uzun süre yaşamı idame ettirmek için gerekli olan enerjiyi ve besin ögelerinin her birini yeterli miktarlarda sağlayacak olan yiyeceklerin, besleyici değerlerini tamamen yitirmeden, sağlığı tehlikeye atacak duruma getirmeden en ekonomik şekilde almak ve vücutta kullanmaktır. Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan besin ögelerinin her birinin yeterli miktarlarda alınması ve vücutta uygun bir şekilde kullanılması durumu dengeli beslenme sözü ile açıklanmaktadır. Beslenme konusunda daima dengeli olmak ruh ve beden sağlığı için son derece önemlidir. Dengeli beslenme’de ilk önce besin ihtiyaçlarının belirlenmesi ve alınan besinlerin kişiye sağlayacağı enerji göz önünde bulundurularak sağlanabilir. Düzenli ve dengeli beslenme söz konusu olduğunda kişinin sosyal yaşantı biçimi, ilgi duydukları, zevkleri, yeme alışkanlıklarını da göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Daha önceki yazılarımızda sizlerle paylaştığımız diyet ve dengeli beslenme isimli yazımıza göz gezdirebilirsiniz. Bu gün sizlerle paylaşacağımız makalemizin alt başlıklarında dengeli beslenme nedir kısaca, düzenli beslenme nedir, dengeli beslenmenin önemi, dengeli beslenme nasıl olur, yeterli ve dengeli beslenme nedir ile düzenli ve dengeli beslenme nedir isimli yazıları okuyabilirsiniz.
Besinler Kaç Guruba Ayrılır?
Besinler kendi aralarında üç ana gruba ayrılırlar?
Proteinler (Yapıcı Besinler): Biyolojik denge için gerekli olan protein; demir ve kalsiyum bakımından zengin besinleri içermektedir. Bu tarz besinler hücre yapımı ve yenilenmesinde çok büyük rol oynarlar. Proteinlerin vücuttaki ana görevi yeni doku yapma ve dokuları tamir etmektir. Vücutta sayılamayacak kadar çok görevi bulunmaktadır. Bunlardan en önemlileri; Vücudun enerji sağlanmasına yardımcı olma, alınan besinlerin sindirilmesine yardımcı olmaktır.
Karbonhidratlar (Alet Besinler): Karbonhidratlar çok çabuk bir şekilde hemen enerji sağlayarak vücudun zihin ve fizik çalışmaları için gerekli enerjiyi sağlarlar. Vücutta karbonhidratların eksikliği başta bitkinliğe, sağlığın bozulmasına, zihin ve konsantrasyonunda azalmaya yol açar.
Yağlar (Yakıt Besinler): Dengeli beslenmede bu üç grup besin vücudun ihtiyacı doğrultusunda sürekli ve dengeli bir biçimde tüketilmelidir. Örnek verecek olursak: Normalde günlük besinlerin %20’si protein grubundan, %60’ı meyve sebzelerden, %10’u unlu maddelerden ve %5’i de yağlardan oluşmalıdır.
Dengeli Beslenme Planı Hazırlamak
Dengeli beslenme planı demek, size neyi hangi saatte yemeniz gerektiğini söyleyen kesin bir plan olmamaktadır. Bu plan, sizin kan şekerinizi kontrol etmenize ve uygun, fit bir kiloya ulaşıp onu korumanıza yardımcı olan, geniş ancak çok iyi organize edilmiş bir stratejidir. İyi bir beslenme planı sayesinde, aynı zamanda sizin üç temel besin kaynağı olan (protein, yağ, karbonhidrat), vitaminler ve mineraller arasında sağlıklı bir denge kurmanızı sağlamaktadır.