Dengeli Beslenmezsek Ne Olur?
Yaşam şartları ve sosyal hayat bir çok kişinin düzenli beslenmesini engelliyor.Düzenli beslenme sağlıklı her insan için önemli ve gereklidir. Bilhassa hamileller için hayati önem taşımaktadır. Bebeğin gelişiminde bebeğe ve annesine lüzumlu olan bütün vitaminlerin düzenli ve dengeli alınması gerekmektedir. Anne karnındaki bebek gıda ihtiyacını beslenme kordonu aracığı ile anneden temin etmemktedir. Anne bu gıdaları aksatırsa metabolizmadaki mevcut enerjiyi harcamaktadır. Bu durum bebeğe ihtiyacı kadar vitamini karşılamazken anneye de kalıcı gebeliğe bağlı hastalıklar bırakabilmektedir. Sizlerle paylaşacağımız makalemizin alt başlıklarında dengeli beslenmenin önemi, dengeli beslenme, dengeli beslenme nedir ve sağlıklı beslenmezsek ne olur isimli yazıları okuyabilirsiniz.
Hamilelik Döneminde Dengeli Beslenme
Bebeğin Gelişimi için protein : Gebelikte, siz ve plesanta, proteine ihtiyaç duyar. Bu nedenle, günlük fazladan 10 gram proteine ihtiyacınız olmaktadır. Azami protein kaynakları yumurta, et, tavuk, balık, süt, yoğurt, peynir, fındık, ceviz ve kuru baklagillerdir.
Enerji için karbonhidrat: Bedenin başlıca enerji kaynağı karbonhidratlar da, yeterli ve dengeli alınmalıdır. Azami karbonhidrat kaynakları, ekmek, makarna, pirinç, mısır, tam tahıllı yiyecekler ve kuru baklagillerdir.
Mineralleri kesinlikle unutmayın: Gebelik süresince gövde maksimum iki minerale gereksinim duyar: kalsiyum ve demir. Yeterli düzeyde tüketmiyorsanız, büyüyen bebeğiniz kemiklerinizdeki kalsiyumu, kanınızdaki demiri kullanır.
Gebelikte preeklampsi : Preeklampsi; gebeliğin 20. haftasından sonra gelişebilen yüksek tansiyon niteliğine; ödem, hızlı kilo artışı ve idrarda protein kaybının eklenmesidir. Ağır preeklampsinin anne ve bebekte yaratabileceği riskler; sara gibi kasılmalar, erken doğum, fetal kayıp, böbrek yetmezliği, intrauterin büyüme geriliği ve yaygın damar içi pıhtılaşmadır. Bu nedenle hamile kadının takibi çok aşırı önemlidir.
Tatlılar ve ekşiler: Aşeren gebenin, sağlığa zararlı olmayan maddeleri aşırıya kaçmadan yemesi gerekir. Gebelikte çoğunlukta turşu, muz, karpuz, soğan gibi yiyeceklere karşı çok fazla arzu doğabilir. Uzun süren aşermeler ise çoğunlukta psikolojik kaynaklıdır. Gebelikte aşerme hormonal değişikliklerden ötürü genel olarak ilk üç ayda daha yoğundur.
Sağlıklı Beslenen Kişi Nasıl Anlaşılır?
- Sağlam ve sıhhatli bir görünüştedir.
- Hareketli ve esnek bir bedene.
- Muntazam parlaklıkta bir cilde.
- Canlı ve parlak saçlara ve gözlere.
- Çok güçlü, gelişimi normal kaslara.
- Çalışmaya istekli kişiliğe.
- Boy uzunluğuna müsait vücut ağırlığına.
- Normal zihinsel gelişme.
- Sık hasta olmayan bir yapıya sahiptir.
Dengeli Beslenme Nasıl Olur?
Konuyu örneklerle açıklayacak olursak,’ mesela her gün hamburger yediğimizi düşünelim. Bu durumda; ekmek ile patateste bulunan karbonhidratı, köftede bulunan proteini almış oluruz’, hayatımıza bu biçimde de devam edebiliriz ancak belirli bir zaman sonra vücudumuza vitamin ve mineral almadığımız için bazı hastalıklar kafa gösterecektir.
‘Vitamin ve mineralleri dışarıdan takviye ile yani bir takım haplarla almak da olasıdır lakin tavsiye edilen ve doğal olan vitamin ve mineral kaynakları sebzeler ve meyvelerdir’. kesinlikle doğanın bize sunmuş bulunduğu meyve ve sebze çeşitlerini ihmal etmemeliyiz. Meyveleri mevsimine göre tüketmeli, sebzeleri ise gerek pişmiş olarak gerekse de türüne göre çiğ olarak tüketmeliyiz. Her meyvenin kendine göre protein ve vitamin zenginliği olmaktadır. Dengeli beslenme yoluyla bu gıdaları çeşitli zamanlarda alarak vücudumuza destekçi olmalıyız.