Diyabet Diyeti

Diyabet Diyeti

Şeker hastalarının en büyük sorunlarından biride istediği hiçbir şeyi yiyememesidir. Diyabet bir metabolizma rahatsızlığıdır. Diyabet rahatsızlığındaki temel etken glikozun kan yoluyla hücrelerin içine girememesidir. Normal sağlıklı bir insanda, besinlerden elde edilen veya karaciğerdeki depolardan kana aktarılan glikoz, pankreas tarafından salgılanan insülin hormonunun yardımıyla hücre içine girer ve orada yakılarak enerjiye dönüşür. Diyabet hücrelerin üzerindeki glikoz kapısının açılamaması durumudur.

Kaç tip diyabet vardır?

Çeşitlerine ve nedenlerine göre bir çok diyabet tipi vardır.Ancak vakalarına göre en çok tip 1 ve tip 2 diyabet vakaları oluşturmaktadır.

Tip 1 diyabet

 Daha çok çocuklarda ve gençlerde görülür. Bağışıklık sisteminin kendi kendine savaş açmasıyla ve kendi hücrelerini tanıyamaması sonucunda hasar görmesiyle meydana gelir. Hastalarda insülin yetersizliği olduğu için insülin hormonunu ömür boyu dışarıdan almak zorundadır.

Tip 2 diyabet

 Sıklıkla erişkinler ve kilolu hatta obez kişilerde görülür. Tip 2 insülin rahatsızlığında da hastalarda insülin salgılanmasındaki yetersizlikten çok dokularda bulunulan insülin reseptörlerindeki direnç karşısında glikoz metabolizmasının arıza yapması bozulmasıdır. Tip 2 diyabet hastalığının başlangıcında ve uzun bir süre insülin ihtiyacı olmaksızın yaşamlarını idame ettirebilmektedirler.

Diyabet rahatsızlığının belirtileri nelerdir?

 *Aşırı su tüketme isteği

*İştahın haddinden fazla açılması aşırı yemek yeme isteği

*Çok sık idrara çıkma isteği hatta geceleri uykudan uyanıp idrara çıkma

*Sürekli halsizlik hiçbir şey yapmama isteği ve yorgunluk

*Vücutta bulunan yaraların geç iyileşmesi

*Ciltte kuruma

*Ara sıra bulanık görme

Diyet listesi diyabet rahatsızlığı için en önemli unsurlardan biridir. Çünkü diyabet rahatsızlığı olan hastalar muhakkak diyet yapmalıdırlar. Diyabet diyeti yapanlar hayatlarının daha da kolaylaştığını ve kendilerini daha rahat hissettiklerini söylüyorlar. Yürüyüş yapmanın da diyabet rahatsızlığında çok etkili olduğu bilinir yeme içme saatleri kısacası planlı ve programlı bir hayat diyabet rahatsızlığını kontrol altına almayı başaracaktır. Bugüne kadar diyabet diyeti hakkında birçok şey okumuşsunuzdur. Peki, nedir bu diyabette beslenme? Diyabet rahatsızlığı yaşayan birinin yaşına kilosuna, boyuna, beslenme alışkanlığına, uygun bir beslenme programı oluşturulmalı. Sigara ve alkol den uzak durulmalı. Diyabet diyeti nedir? Diyabet diyeti yukarıda da anlattığımız gibi hastanın yaşı, kilosu, sosyo ekonomik yaşam şartları ve beslenme kültürüne göre hazırlanması gereken diyet listesidir.

1200 Kalorilik Diyabet Diyeti

 SABAH

 *Şekersiz kahve veya şekersiz çay

*1 Adet yumurta ve 1 adet kendi parmak büyüklüğünüzde peynir

*1 Adet dilimlenmiş yâda söğüş olarak domates

*1 Adet salatalık

*1 Dilim ekmek

Ara Saat 10.30

 *Yarım su bardağı ölçülerinde yoğurt

*1 Porsiyon meyve

ÖĞLE

 *2 Köfte büyüklüğü kadar et

*1 Porsiyonu geçmeyecek şekilde sebze yemeği

*Bol mevsim sebzelerinden oluşan salata

*2 Yemek kaşığı pilav yâda makarna

*1 Dilim ekmek

Ara Saat 15.30

 *1 Porsiyon meyve

*1 Su bardağı ayran

AKŞAM

 *2 Köfte büyüklüğü kadar et

*1 Porsiyonu geçmeyecek şekilde sebze yemeği

*Bol mevsim sebzelerinden oluşan salata

*1 Kâse çorba

*1 Dilim ekmek

GECE Saat 22.30

 *1 Su bardağı şekersiz süt

*1 Porsiyon meyve

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.