Diyet Nasıl Yapılmalıdır?
Dengesiz beslenme sonucu alınan kilolar bir çok kişinin problemi. Yenilen yiyeceklerin kontrolü bizde olmayınca kilo almak kaçınılmaz oluyor. Diyet yapmaya karar veren çoğu kişi diyete başladıktan sonra devamını getiremeyip bırakmak zorunda kalıyor. Bu durum en çok kendi kendine diyet yapmaya karar veren bireylerde daha sık karşılaşılan bir durum. Diyetisyen eşliğinde yapılan diyetler sonunu getirebilme açısından daha etkili. Sizlerle paylaşacağımız makalemizin alt başlıklarında nasıl diyet yapılmalı, nasıl kilo verilir, nasıl kilo verebilirim ve nasıl zayıflarım isimli yazıları okuyabilirsiniz.
Diyette Kararlılık
Alınan kilolar belli başlı zorlukları da beraberinde getirir. Yaşam kalitesini düşüren bu beslenme şekli kişinin psikolojik olarakta kendini kötü hissetmesini sağlayan nedenler doğurur. Beraberinde önlem alınmadığı taktirde ilerleyen zamanlarda ciddi sağlık problemlerinin olması muhtemeldir. Diyette ilk bir hafta çok önemlidir. Yeme içme alışkanlıklarınız değişiyor ve buda bir müddet sizi sıkıntıya sokacaktır. Bu evrede kararlı olmanız ve uyguladığınız rejim programına alışma süreniz yaklaşık 1 haftadır. Diyet yapmamak için istemediğiniz kadar bahane bulabilirsiniz lakin unutmayın ki bunlar sadece bahane. Burada ciddi olan, kendinizle yüzleşmeniz ve gerçekten diyeti neden yapmadığınız ve nerelerde hata yaptığınızı diyetisyeninizle çözmeye çalışmanız. Bahane üretmek yerine hayat tarzınızı değiştirecek adımlar atın.
Diyette Devamlılık İçin yapmanız gerekenler
- Kilo verme hedeflerini kısa süreler ve az miktarlarda koyun. “Mesela, 100 kg şekilde diyete başladığımızda, 2 ayda 7-8 kg verelim, daha sonraki hedefimizi 92 kiloda belirleriz” şeklinde devam etmek motivasyonunuzu artıracaktır. Unutmayın ki yüksek hedefler motivasyonu düşürür. Kısa hedefler ise motivasyonu artırır.
- Yeni diyet tarifleri deneyin. Devamlı aynı ızgara yemekleri tüketmek diyete olan motivasyonunuzu azaltır. Diyet listelerinde sevdiğiniz besinleri arada diyetisyeninize danışarak tüketebilirsiniz.
- Diyeti bozmak dünyanın sonu değildir, böyle bir durum olduğunda hiçbir şey olmamış gibi aynen diyetinize devam edin.
- Gün içinde yemek dilediğiniz yahut aklınıza gelen besinleri not alıp bunları hangi miktarda, neyin yerine yiyebileceğinizi diyetisyeninize danışın.
- Sebepler üretmek yerine çözümler üretmeye çalışın, kendinizle yüzleşin, gerekiyorsa psikoloğa danışın.
- Bir hafta kilo verememiş olabilirsiniz, bunun moralinizi bozmasına izin vermeyin.
- Motivasyonunuzu artırmak için kendinize küçük ödüller verin fakat bunlar yemek olmasın. Kendinize ufak hediyeler alın veya güzel bir kahve ısmarlayın.
- Devamlı her yerde diyetten ve kaç kilo verdiğinizden bahsetmeyin, unutmayın ki diyet yapmak geçici ve hususi bir hal değildir, siz yaşam tarzınızı değiştirmek istiyorsunuz.
- Çevrenizin size söylemiş olduğu diyet önerileri ‘benim diyetimde sıcak su vardı, seninkinde neden bulunmamakta’ v.b cümlelere ve yorumlara kulak asmayın yalnızca mühim olan sizin kendinizi iyi hissetmenizdir.
- Kendinize güvenin, kaç defa diyeti bırakmış olursanız olun bu durumu düzeltebilir ve diyetin sonunu getirebilirsiniz.