Diyet Ramazan Yemekleri
Ramazan ayına sayılı günler kala bu ayda oruç tutanların günlük beslenme şekli’de birdenbire değişi vermektedir. Normal olarak 3 öğünden ibaret olan günlük beslenme şekli ramazan itibariyle 2 öğüne düşerken özellikle başta kırmızı et, ekmek, pilav, makarna, hamur işleri, tatlı ve börek tüketimi bir hayli artar. Bununla birlikte meyve, sebze ve beyaz et tüketimi’de azalmaktadır. Dolayısıyla ister 3 öğün, isterseniz’de 2 öğün yiyin; günlük olarak almanız gereken karbonhidrat, yağ, protein, vitamin ve mineral oranları’da hep aynı olmalıdır.
Dengeli ve sağlıklı bir şekilde beslenerek ‘Ramazan ayında hiç diyet olur mu?’ diyenlere yanıtımız: Evet olur. Sağlıklı bir yaşam sürebilmek için bir günde almanız gereken besin değerlerini iftar ve sahura akıllıca bir şekilde bölüştürerek sağlıklı ve dengeli bir şekilde kilo verebilirsiniz. Canan Karatay Ramazan diyeti isimli makalemize göz atmanızı tavsiye ederiz. Sizlere önerimiz Ramazan’da sıkça yapılan beslenme hatalarından mutlaka kaçınmalısınız. Bu gün sizlerle paylaşacağımız makalemizin alt başlıklarında ramazan yemekleri oktay usta, ramazan yemekleri tarifi, kolay ramazan yemekleri, ramazan yemekleri listesi ve ramazan yemekleri pratik isimli yazıları okuyabilirsiniz.
Ramazan İçin Pratik Bilgiler!
Özellikle diyet yapanlar artık şunu çok iyi biliyor. Zayıflayıp sağlıklı kilo vermenin yolu açlıktan değil ,düzenli ve dengeli beslenmekten geçer” Kişinin açlık zamanı uzadıkça vücut yağ depolamaya o kadar meyleder ki vücudun yağ depoları çalışma süresiyle doğru orantılı olarak çok fazla artar.
Aç kalarak kilo kaybedilse bile, verilen bu kilolar asla ve asla yağ dokusundan olmaz. Eğer sahur öğününü kaçırırsanız aç kalma süreniz uzayacağı için vücudunuzun yağ depolama oranı bir hayli artacaktır. Bu durumun da telafisi ya iftar öğünün de tamamen yağsız beslenmek yada ,o gün yaklaşık 1 saatten fazla spor yapmaktır.Yapmanız gerekenlerin ilki sahur öğününüzü asla kaçırmamanız dır.
Sahur öğününde kesinlikle yağlı yiyecekler tüketmeyin. Dolayısıyla sahur öğününü genellikle uyku durumu izlediği için yemekle alınan yağ vücutta çok çabuk bir biçimde depolanır. Bu durumun çözümü ise sahurda protein bakımından yüksek ,yağ bakımından fakir,karbonhidrat açısından acıktırmayan bir öğün tüketmektir.
Çünkü protein alımından sonra hemen uyusak bile vücudumuz proteinleri yakmak için yağlardan ve karbonhidratlardan çok daha fazla enerji harcamaktadır. Sahurda protein alırken’de çok dikkat etmeliyiz; dolayısıyla besinlerde protein ile yağ genellikle birlikte bulunmaktadır. Sahur öğününde protein olarak:süt,yoğurt,peynir,yumurta tüketmenizi öneririz. Kompleks karbonhidrat kaynağı olarakta esmer ekmek tüketebilirsiniz.
Ramazanda Orucu Hangi Yemeklerle Açalım?
İftarda orucumuzu daha çok sıvı içeceklerle açmak en akıllıca yoldur. Hem gün içerisinde yaşanan susuzluğu giderir, hem de midenizi şişirerek doymanızı sağlar. Hemen ardından hurma ,incir yada kayısı kurusu gibi kan şekerinizi yavaş bir şekilde yükselten ve hemen düşürmeyen iyi karbonhidratlarla açabilirsiniz.
İftar öğünlerinizden kesinlikle çorbayı eksik etmeyin(özellikle sebze,yoğurt ve mercimek çorbası) çünkü çorba sıvı içeriği ve içerisindeki vitamin ile birlikte minerallerle tok tutma özelliği bulunur bu da zayıflamak isteyen kişiler için çok faydalı bir durumdur.