Fazla Uyku Kilo Aldırırmı?

Fazla Uyku Kilo Aldırırmı?

Yavaş yavaş dünyayı etkisi altına alan Obezite (şişmanlık) denilen kabus durum, özellikle son 20 yıldır toplumların baş belası olma yönünde çok hızlı adımlar atıyor. Hal böyle olunca da kendi kendimize biz neler yaptık, düzeni hangi yönde bozduk da kilo almaya başladık soruları daha çok sorulmaya başlıyor. Gelişmişlik denilen durum, insanları hep daha fazla çalışmaya zorlarken, beslenme düzeninden uykuya kadar günlük yaşantımızda dikkat etmemiz gereken birçok noktayı geçiştirmemize, dolayısıyla sağlığımızı tehlikeye sokmamıza neden oluyor. Daha iyi koşullarda yaşamak ve geçimi sürdürebilmek açısından öngörülen çok çalışma hali, daha sağlıksız bir yaşam olarak bizlere geri dönmektedir. Sizlerle paylaşacağımız makalemizin alt başlıklarında fazla uyku kilo yaparmı, uykusuzluk kilo yaparmı, kilo veremiyorum kilo vermek, ortalama uyku ve düzensiz uyku kilo yaparmı isimli yazıları okuyabilirsiniz.

Uyku saatleri, sağlıklı bir yaşam sürmek için çok önemli olmakla beraber yaşa göre değişiklikler göstermektedir. Dolayısıyla yeni doğan bebekler, günün neredeyse 24 saatini uyuyarak geçirirken, biraz büyüdüklerinde ise bu süre 15 saate düşer. Ergenlik çağına gelindiğinde ise günde yaklaşık 8 ila 9 saat arası sağlıklı bir uyku için yeterli olmaktadır. Yetişkinlerde bu durum ise gecede yaklaşık 6 saate kadar uyumak yeterli olacaktır. Aynı şekilde gecede 10 saat yada daha fazla uyumak da kilo almanıza neden olan faktörlerin başında gelmektedir.

Kaliteli Uyku Kuralları
Kaliteli Uyku Kuralları

Kaliteli Uyku Kuralları

  •  Kendinize düzenli bir uyku programı hazırlayın ve onu uygulayın.
  • Her gün aynı saatlerde uyuyup aynı saatte uyanmaya çalışın.
  • Günde ortalama olarak yedi saat uyumalısınız.
  • Bilim insanlarını yaptığı çalışmalar doğrultusunda, kilo vermeye çalışan insanların 6 ila 8 saat uyumaları gerektiğini gösteriyor.
  • Özellikle öğlen ikiden sonra kesinlikle kafein almayın.
  • Sabah saatlerinde en sert kahvenizi içebilirsiniz ancak öğleden sonra mümkünse sadece su için.
  • Geç saatlerde spor yaparsanız, uyumakta güçlük çekebilirsiniz. Egzersiz saatlerinizi daha erkene alın.
  • Uyumadan yaklaşık 3 saat öncesine kadar kesinlikle alkol almayın, uykunuzu kaçırabilir. Bu durum özellikle de kadınlar için geçerlidir. Michigan Üniversitesi bilim insanları tarafından yapılan araştırmada, akşam alkol alan kadınların alkol alan erkeklere nazaran daha sık uykularının bölündüğü tespit edilmiştir.
  • Güne başladığınızda her sabah 15 dakika kadar güneş ışığından faydalanın. Bu durum sadece uyku hormonlarının şalterini kapatmaz, melatonin hormonunu ve uyku saatinizi de kaliteli bir şekilde düzenler. Bir taraftan D vitamini ihtiyacınızın bir bölümünü de bu şekilde da karşılarsınız. Bu şekilde daha az yorulur, daha çok kilo verebilirsiniz.

Kaliteli Yeme Kuralları

  • Mutlaka kahvaltı yapın. Kahvaltı seçeneğinizin bolca protein içerikli yiyeceklerden oluşmasına da dikkat edin. Sağlık için son derece zararlı 3 beyazdan kesinlikle uzak durun. Beyaz ekmek ve mısır gevreği, şeker seviyenizi aniden arttırarak enerji seviyenizi birden düşürür. Sabahları yaklaşık 5 gr protein (örneğin bir avuç içi kadar fındık) almak ise, uyanık kalmanızı sağlayan hormonların seviyesini düzenler.
  • Günde 3 ve ya 4 öğün yemek yiyin. Porsiyon tabaklarınız daima küçük olsun. Ancak yiyeceğiniz son öğününüzü asla akşam 19:00 dan sonraya bırakmayın.
  • Eğer, genelde akşam yaşanan mide gurultularından rahatsız olup, acıkma krizine girerseniz, akşam 19:00 kuralını unutun. Yatmadan bir saat önce bir bardak yağsız light süt ve iki adet yulaflı kek yiyin.
  • Bolca demirden zengin yiyecekler tüketmeye özen gösterin. Diyet yapanların geneli içerisinde demir olan gıdaları az alırlar, fakat size gün boyu yetecek enerji için demir şarttır. (yüksek demir içeren yiyeceklere örnek verecek olursak; biftek, kuzu eti, kuru meyve, balık ve yumurtadır).
  • Akşam yiyeceğiniz son yemeğiniz, kesinlikle az karbonhidratlı olmalı. Akşam yemeğinizde protein ve kalsiyum içeren yiyecekleri daha çok tercih etmelisiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.