Gece Su İçmek Zararlı’mı
Yaşamın kaynağı su, organizmanın işlevini daha iyi ve kaliteli bir şekilde sürdürebilmesi için vücudun temel ihtiyaçlarından biridir. Yaklaşık olarak vücudumuzun yüzde 60’tan fazlası sudur. Gerek terleme, gerek böbrekler, gerekse nefes alıp-verme işlevleri sırasında vücuttan atılan suyun tekrardan su içerek geri alınması sağlığımız açısından çok önemlidir. Aksi taktirde susuz kalan organizmada aksaklıklar meydana gelerek rahatsızlıklara sebebiyet verebilmekte. Daha önce sizlerle paylaştığımız fazla su içmek zararlı’mı isimli makalemize göz gezdirebilirsiniz. Bugün sizlerle paylaşacağımız makalemizin alt başlıklarında gece yatarken su içmek, aşırı su içmek zararlımıdır, gece su içmenin zararları, hamilelikte sıcak su içmek, ayakta su içmek zararlımıdır, çok su içmek zararlı mı ve çok su içmek zayıflatırmı isimli yazıları okuyabilirsiniz.
Aşırı Su Tüketimi İnsomnia’ya Neden Oluyor
Tahmin edebileceğiniz gibi haddinden fazla su içmek uyku kalitesini de önemli ölçüde etkilemektedir. Uykuya geçtiğimiz andan itibaren vücut anti-diüretik hormon salgılamaya başlamaktadır. Bu vücudun gece tuvalet ihtiyacının gecikmesini sağlayan bir sistemdir. Bu hormon sayesinde böbreklerin çalışması daha da yavaşlar ve rahatça uzun saatler uyuyabilirsiniz. Ancak akşam yatmadan önce içilen iki ya da üç bardak kadar su içmeniz hormona rağmen böbreklerin çalışmasını sağlayarak derin uykuya geçmenizi engellemektedir.
Ne Kadar Sıvı Tüketilmelidir?
Sizin için günlük almanız gereken sıvının ne kadar yeterli olduğunu düşünüyorsunuz. Ne kadar çok aktif olursanız o kadar sıvıya ihtiyacınız olur. Ayrıca havaların ısınmasıyla birlikte tabii ki almanız gereken sıvı miktarı da artmaktadır. Dolayısıyla su içmek tamamen susamakla alakalıdır. Eğer gün içerisinde susamıyorsanız sürekli su içmenize de gerek yok. Ayrıca idrarınızın rengini de takip edin. Eğer rengi koyuysa daha fazla su içmeniz gerekmektedir.
Suyun Vücut İçin Faydaları
Vücut sıvılarında bulunarak, eklemlerin rahat hareket etmesi için kayganlaşmasına sebep olur.
İdrarla birlikte zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlar.
Tükürük ve mide salgısında bulunarak, besinlerin daha iyi sindirilmesini sağlar.
Hücre ve kas dokularını onararak güçlendirir.
Karbonhidratları, yağları, proteinleri, hormonları ve oksijeni, kan vasıtasıyla kaslara taşır. Vücutta bulunan zararlı maddelerin dokulardan uzaklaştırma özelliği bulunmaktadır.
Cildi gerginleştirerek, elastikiyet ve parlaklık kazandırır.