Göz Kapağı Düşüklüğü Estetik Çözümü
Göz kapağı düşüklüğü travma, felç ve doğumsal bozukluklar sonucu görülebilen ve yahut ilerleyen yaş ile birlikte ortaya çıkan göz kapağı düşüklüğü, estetik manzara açısından pek aşırı insanı rahatsız etse de çoğunlukta tedavi yoluna gidilmemektedir.Ancak göz kapaklarındaki bu problem ilerleyen zamanlarda göz sağlığı için ciddi sıkıntılara sebep olabilmekte. Özel Meltem Hastanesi plastik cerrahi bölümü hekimleri, göz kapağı düşüklüğü ve tedavi yöntemleriyle ilgili çok önemli bilgiler verdi.
Çocuklarda ve Yetişkinlerde Ayrı Uygulanan Göz Kapağı Düşüklüğü Tedavisi
Göz kapağı düşüklüğü tedavisinde cerrahi müdahale uygulanmaktadır. Yapılacak cerrahi müdahale de bu metod çocuk ve ileri yaş grubu olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Çocukta göz tembelliği de mevcutsa kapama tedavisi ve gözlük tedavisi de sürece dahil edilmekte. Yetişkinlerde ise tedavi görme fonksiyonları ve kozmetik görüntünün düzeltilmesine yönelik planlanmaktadır. Tedavide “levator rezeksiyonu” ve “frontal askı” ismi verilen yollar kullanılır. Göz kapağını oynatan kas dokusunun problemli olması, göz kapağını aşağı çekiyor ise bu durumda küçük bir kesi ile göz kapağı kasına ulaşılarak, adale kısaltılmakta ve şikayetlerin önüne geçilmektedir. Göz kapağı düşüklüğü doğuştan ise, sinir hasarı ile birlikte oluşmuşsa ve kas çalışmıyorsa göz kapağı içeriden olacak biçimde kaşı kaldıran kasa asılır. Hasta kaşını kaldırdığında ve indirdiğinde göz kapağını kaldırıp indirmiş olur.
Göz kapağını kaldırmayı sağlayan sinirin (nörojenik) bozuklukları
3.cü sinir göz kapağını kaldırmamızı sağlamaktadır. Felç halinde göz kapağı düşüklüğü ile birlikte göz hareketleri de bozulduğu için hastanın göz kapağı kaldırıldığında çift görmeden şikayet eder. Diyabet, hipertansiyon, anevrizma, ur ve travma vb gibi sebeplerle göz kapağında nörojenik düşüklük olabilmekte. Diyabet ve hipertansiyon üç ay içinde kendiliğinden düzelen ağrısız kapak düşüklüğü yaparlar. Tedavi önerilmez. Anevrizma sebebi ile oluşan 3. Sinir felci ağrılı olmaktadır. Anevrizma ve tümör gibi nedenlerle ptozis olduğunda sebebe yönelik müdahale acilen yapılmalıdır. Travma sonrası gelişenlerde tedavi için en az 6 ay beklenmelidir. Bir çoğu geçici felce bağlı bulunduğu için kendiliğinden düzelmektedir.
Göz Kapağı Düşüklüğü Tedavisi
Doğuştan olmayan göz kapağı düşüklüğünü yapan çok sayıda hastalık bulunduğu için tedaviden evvela muhakkak sebebin iyice araştırılması gerekir. Bunun için hastanın öyküsü, göz muayenesi, göz kapağı ölçümleri, gerekirse orbita ve beyin manyetik rezonans görüntüleme ile değerlendirme ve nöroloji konsültasyonu istenir. Eski resimleri sebebin tespit edilmesine destekçi olabilir. Kapağın düşmesine neden olan etkenin ortadan kaldırılmasıyla kapak da düzelmektedir. Travma söz konusu ise en az 6 ay beklenmeden cerrahi şekilde kapak kaldırılmamalıdır. Aponevrotik ptoziste tedavi cerrahidir.
Göz kapağı düşüklüğü ameliyatı lokal anestezi altında yapılmaktadır. Genel anesteziye gerek yoktur. 2 taraflı düşüklük varsa iki kapağın ameliyatı eş zamanlı olarak yapılmaktadır. Kapağın yüksekliği ameliyat esnasında ayarlanır. Hastalar operasyonun bittiği gün evlerine dönerler. İstenilen kapak yüksekliği elde edilmemiş ise birkaç gün arasında revizyon ile simetrik görünüm elde edilir.