Kabızlığı Gideren Besinler
Şiş bir karın, sert dışkı, 3 ila 4 gün, belki de bir hafta dışkılayamama sorunu çoğu kişinin başından geçmiştir. Artık şunu biliyoruz ki kabızlık, yiyip, içtiğimiz gıdalarla fazlasıyla alakalıdır. En büyük etkenlerden biriside Başta öğün atlama şeklinde dengesiz beslenme gelmektedir; yeterince su, meyve, yeşil sebze, kepekli ve lifli gıda tüketmediğimiz durumda; buna bir de hareketsiz ve egzersizden uzak bir yaşam biçimi de eklendiğinde, kabızlık her an kapımızı çalmaya hazır demektir. Sizlerle paylaşacağımız makalemizin alt başlıklarında kabızlığı gideren besinler, kabızlığı gideren yiyecekler, kabızlığı önleyen yiyecekler ve kabızlığı önleyen bitkiler isimli yazıları okuyabilirsiniz.

Kabızlığı Gideren Beslenme Önerileri
Lifli Posalı Besinler
Yumuşak ve yeterli miktarda sıvı içeren bir dışkı oluşturmak için her gün 20 ila 35 gram kadar lif alınması gereklidir. Örneğin fasulye, yulaf ve mısır gevrekleri, taze meyveler, kuşkonmaz, lahana, havuç gibi sebzeler çok yüksek miktarda lif içerirler. Ayrıca meyve, sebze ve salata tüketiminizi artırarak, meyve ve sebzeleri kabuklarıyla tüketerek, beyaz ekmek yemeyi kesip, yerine kepek, yulaf veya çavdar ekmeğini tercih ederek, pirinç pilavı yerine ise bulgur pilavını tüketerek sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olmak elinizde.
Bol Sıvı
Sulu bir şekilde yenilen besinlerin sindirilmesi, emilmesi ve hücrelere taşınması açısından oldukça faydalı ve önemlidir. Dolaşımı hızlandırır, dışkının yumuşak ve daha hacimli olmasını sağlar. Dolayısıyla günde 2,5 ila 3 litre su tüketmek bu durum açısından son derece sağlıklı olacaktır. Ayrıca, sabah kahvaltıdan önce aç karnına erik yada kayısı marmelatı ile kuru kayısı yedikten sonra ılık su içmek de dışkının yumuşamasını sağlayacaktır.
Tüketilmemesi Gereken Gıdalar
- Dondurma, peynir, et gibi lif içeriği son derece az olan besinlerin alımını sınırlamak gereklidir.
- Günde yaklaşık 5 bardak çaydan veya 2 fincan kahve gibi kafeinli içeceklerden fazlasını ve asitli, gazlı içecekler gibi hazır içeceklerin tüketimi kesilmelidir. Çünkü bu tür içecekler bağırsak çalışma hızını son derece azaltmaktadır.
- Muz, patates, elma suyu, ayva, havuç, kestane türü yiyecekler’de bağırsak hareketlerini azaltır ve kabızlığı arttırır.
- Sağlıklı beslenme adına şarküteri ürünleri sucuk, salam, sosis, pastırma ve dalak, dil, işkembe, beyin, kokoreç, ciğer gibi sakatatları kesinlikle tüketmeyin.