Kadınlarda Obezite

Kadınlarda Obezite

Uzmanların yapmış oldukları açıklamalara göre obezite küresel boyutta çok önemli bir halk sağlığı sorunudur. Tüm dünyanın hem gelişmiş ülkelerinde hem de gelişmekte olan ülkelerinde obezite her geçen gün daha’da fazla artış göstermektedir. DSÖ tarafından Asya, Afrika ve Avrupa’nın 6 ayrı yöresinde yapılan ve 12 yıl süren MONICA çalışmasında yaklaşık 10 yılda obezite prevalansında %10 ila 30 arasında bir artış saptandığı bildirilmiştir. Sizlerle paylaşacağımız makalemizin alt başlıklarında obezite kadınlar, obezite hastalığı, obezite hanımlar,  ve kadınlarda obezite nedenleri isimli yazıları okuyabilirsiniz.

Obezite Nedir
Obezite Nedir

Obezite Nedir?

Yüzyılın hastalığı olarak gösterilen obezite ne yazık’ki yavaş yavaş tüm dünyayı etkisi altına almaya başlamış bulunuyor. Özellikle kadınlar, obezite ve fazla kilo alma konusunda, erkeklere oranla daha fazla sorunlar yaşamaktadırlar. Kadınlarda obezite, vücudun gereğinden fazla büyümesi olarak tanımlanabilmektedir. Vücudunda, normal kilosundan, %30’ daha fazla ağırlık olduğu zaman kişi, obez olarak tanımlanır. Kadınlarda obezitenin tanımını yapmak ve bu teşhisi koymak için en çok kullanılan yöntem’ beden kitle endeksidir (BKİ).

BKİ, istatiksel olarak yapılan bir ölçüm şeklidir ve kişinin kilosu ile boyunu mukayese eder. Tam vücut yağı oranını ölçen henüz bir sistem olmasa da, kişinin daha sağlıklı bir şekilde vücut ağırlığını ölçmede çok işe yarayan bir yöntemdir. BKİ, yaklaşık olarak 1830 ila 1850 yılları arasında Belçikalı bilge olan Adolphe Quetelet tarafından bulunmuştur.

Yapılan birçok araştırma, kadın obezitesinin seneler içinde daha’da arttığını ortaya koymaktadır. Obezitenin diyabet rahatsızlığı ile yakından alakalı olduğu artık herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Bu durum dolayısıyla obezite, depresyon gibi psikolojik hastalıkları da tetikleyen bir durum olarak gözükmektedir. Ailesinde obezite rahatsızlığı bulunan bir kadın, bu duruma karşı çok daha dikkatli olmalı ve tedbirini almalıdır. Ayrıca hamilelik dönemi sonrası verilemeyen kilolara’da erken müdahale edilmediği taktirde zamanla obeziteye sebep olabilmektedir.

Obezitenin Nedenleri Nelerdir?

  • Çok fazla ve aşırı beslenme alışkanlığı.
  • Yeterli miktarda ve düzenli yapılmayan fiziksel aktivite.
  • Yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi ve sosyo kültürel etmenler.
  • Psikolojik etkenlere bağlı oluşan durumlar.
  • Sigara ve alkol tüketimi.
  • Kişinin gelir seviyesi.
  • Kullanılan bazı ilaçların etkisi.
  • Yapılan doğum sayısı ve aralarındaki süreler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.