Kas Kaybetmeden Kilo Ver!
Hemen hemen zayıflamak isteyen herkesin diyet ve egzersiz yaparken aklına gelen bir sorudur bu. Yaşanan kas kaybı, aslında kilo verme sürecinde doğal olarak görülen bir durumdur. Bu durumu minimuma indirmek veya engellemek ise tamamen bizim elimizdedir. Yapılacak doğru bir diyet ve doğru egzersiz programıyla, kas kütlesini korumak yada artırmak mümkündür. Sizlerle paylaşacağımız makalemizin alt başlıklarında kilo kaybı neden olur, protein kaybı neden olur ve iştah kaybı neden olur isimli yazıları okuyabilirsiniz.
Kas Kaybı Neden Yaşanır?
Vücutta yaşanan kas ve de su kaybının en büyük sebeplerinden, ilki olarak görülen ve popüler diyetler olarak bilinen; hiçbir bilimsel dayanağı olmayan diyetler uygulamaktır. Tamamen hareketsiz bir yaşam tarzı sürdürülmesiyle birlikte yürütülen bu diyetler, vücutta kas kaybına yol açıp yalancı bir zayıflama sağlar ve bu durum çok kısa sürer. Dolayısıyla yaşanan bu kas kaybı metabolizmayı yavaşlatır ve bu durum yağlanma sürecinin daha fazla hızlanmasına neden olur. Doğru ve dengeli bir beslenme alışkanlığı kazanılmadığı için de, kontrol altına alınamayan iştah bedeni tekrar ele geçirir.
Beslenme’de hareketlilik durumu, son zamanlarda gündemi en fazla meşgul eden konulardan biri olan metabolizma hızını da etkilemektedir. Vücutta bulunan kas kütlesi ne derece ideal yada ideale yakınsa, metabolizma da o kadar hızlı çalışmaktadır. Kas kütlesinin istenen seviyede olması ve korunabilmesi için de, düzenli bir şekilde egzersiz ve beslenme programının sürdürülmesi gerekmektedir.
Kas Kaybını Engellemede Karbonhidratın Önemi Nedir?
Vücut kasları oluşturmak ve bu dokuya sahip çıkabilmek için yeterli düzeyde insülin hormonuna ihtiyaç duymaktadır. İnsülin hormonunun istenen ölçüde salgılanabilmesi için yeterli miktarda doğru karbonhidrat türünün muhakkak alınması gerekir. Tek başına sadece protein ile kas kütlesi artmaz ve ayrıca alınan protein miktarı kadar proteinin de kalitesi ve kullanılabilirliği vücut için önemlidir. Dolayısıyla vücutta ancak yeterli miktarda karbonhidrat olması durumunda kaslar dahada iyi gelişip yağ yakabilir. Uygulanan egzersiz programıyla birlikte artan enerji ihtiyacını karşılamak için yeterli miktarlarda karbonhidrat tüketilmezse kaslar yıkıma uğrayarak, güçsüzleşir ve zamanla vücut yağlanmaya başlar.