L Carnitine Ve Beslenme
Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz L carnitine (bazı kaynaklarda sadece carnitine şekilde da geçiyor) vücut tarafından tamamen doğal olarak üretilen ve “yağ oksidasyonu” adı verilen süreçle, yağın enerjiye dönüşmesini sağlayan ikincil (nonessential) bir amino asittir. Bugün sizlerle paylaşacağımız makalemizin alt başlıklarında L carnitine zararları, L carnitine kullanımı ve L carnitine kullanıcı yorumları isimli yazıları okuyabilirsiniz. Keyifli okumalar.
Özellikle spor salonlarında sıkça kullanılan ve zayıflamak isteyen bir çok kişinin kullandığı L carnitine nin büyümeye ve gelişmeye en faydalı bir Aminoasit olmasıdır. Vücudumuz L carnitine’i karaciğer ve böbreklerde üretilip beyin, kalp, kas ve spermde depolanmaktadır. Vücudumuzun ürettiği L carnitine normal şartlarda yeterlidir ancak bazı kişilerde kullanılan bazı ilaçlar yada rahatsızlıklar sebebiyle yeterli olmayabiliyor. Bir Antioksidan işlevi gören L carnitine hastalıkların oluşmasını ve gelişmesini sağlayan serbest radikallerin de oluşmasını engellemektedir.
L Carnitine Zayıflatırmı?
L carnitine ile ilgili yapılan araştırmalar sonucunda bilim dünyası da ikiye ayrılmış durumda. Bazı bilim insanları zayıflamaya etkisi olup olmadığına dair kesin sonuç olmadığını bazılarınınsa çeşitli denekler üzerinde aldığı sonuçlar L carnitine kas kütlesi kazandırıp zayıflamaya da etkisi olduğu yönündedir.
Hangi Gıdalar L Carnitine İçerir?
Kuzu eti başta olmak üzere kırmızı et ve süt ürünleri natürel L carnitine bakımından zengin gıdalardır. bununla birlikte balık, kümes hayvanları, kuşkonmaz, avokado ve buğday L catnitine içeren besinler arasındadır.
L Carnitine’ nin Zararları
Eğer sizde her gün tüketiyorsanız Günde 3 gram ve 3 gramdan fazla L carnitine tüketimi mide bulantısı, kusma, mide krampları, ishal ve vücut kokusunun artarak çoğalması gibi yan etkilere sebep olabilir. ender olmakla birlikte, uzun süre doz aşımı kaslarında zayıflamasına ve nöbetlere yol açabilir.
Mide Bulantısı ve Kusma: Mide bulantısı ve kusma çok L carnitine’in en yaygın olarak görülen yan etkisidir. Bu yan etkiler çok fazla şiddetli olmayabilir.
İshal: Günde 5 gramdan çok L carnitine takviyesi kullananlar ishal olabilmektedir. ishal hafif seyredebilir ve 2-3 gün arasında kendiliğinden geçebilir.
Kaşıntı: L carnitine takviyesi ender olarak kaşıntıya yol açabilir. Bu yan tesir genel olarak yüksek dozlarda görülmekte.
Vücut Kokusu: L carnitine takviyesi kullanmak vücut kokunuzu değiştirebilir. Günde üç gramdan çok L carnitine takviyesi alınan bölgelerde vücut kokusu artabilir. Doz azaltıldığında koku kendiliğinden ortadan kalkar.
Nöbetler: L carnitine takviyeleri, geçmişinde türlü sıhhat koşulları itibariyle nöbet geçiren insanlarda nöbet sıklığını ve şiddetini arttırabilir.
Hamilelik ve Emzirme Dönemi: L carnitine takviyesi kullanmanın hamilelik ve emzirme dönemlerindeki etkisi konusu için yeterli çalışma yok. olası yan etkilerden korunmak adına benzeri duygulu zamanlarda herhangi bir besin takviyesi kullanmaya başlamadan evvela doktorunuza danışın.
Herhangi bir sağlık koşulu itibariyle düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız L-carnitine takviyesi kullanmaya başlamadan öncelikle olası taraf etkiler konusunda doktorunuzdan bilgi alınız. ayrıca damar sertleşmesi sorunu olanlar, siroz hastaları, hipotiroidi olanlar, karaciğer veya böbrek rahatsızlığı bulunanlar ve yüksek tansiyon hastaları hekim kontrolü dışında karnitin takviyesi kullanmamalıdır.