Metabolizma Yaşınızı Biliyor musunuz?
Vücudumuz gün içerisinde hiç hareket etmediğimizde bile 24 saatlik zaman diliminde dur durak bilmeden çalışan bir fabrika gibidir. Gün içerisinde biz hissetmesek de içimizde hummalı bir çalışma vardır. Kimi kişilerde bu çalışma daha hızlı bir şekilde olurken, kimilerinde daha yavaş olmaktadır. Dolayısıyla vücut daha az enerji tüketmektedir. Oluşan bu çalışma temposuna “metabolizma hızı” denmektedir. Bu hız kişiden kişiye farklılıklar göstermektedir. Genetik yapıya, hormonlara, cinsiyete, yaşa ve hatta değişen mevsimlere göre de fark göstermektedir.Dolayısıyla o çok yemek yiyip kilo almayanların eğer herhangi bir sağlık sorunu yoksa, metabolizma hızları yüksek oluyor ve enerjiyi çok harcadıkları için de kilo almamaktadırlar. Bu gün sizlerle paylaşacağımız makalemizin alt başlıklarında metabolizma yaşı kaç olmalı, metabolizma yaşı nasıl düşürülür, metabolizma hızlandırıcı, metabolizma yaşı hesaplama, metabolizma yaşı nedir, metabolizma yaşı nasıl hesaplanır isimli yazıları okuyabilirsiniz.
Bazal Metabolizma Hızı Nedir?
Bazal metabolizma hızı, vücudun 12 saatlik tam bir dinlenme döneminde ve açlıktan sonra,hiç bir kas hareketi yapmadan kas hareketi yapmadan canlılığını sürdürebilmesi için gerekli olan nefes alma, kalp atışı, kan dolaşımı, vücut sıcaklığını hayati faaliyetlerini sürdürebilmesi için gerekli olan yaşanan enerji ihtiyacının kalori cinsinden değeridir. Bazal metabolizma hızı, cinsiyet, ağırlık, yaş yada çevresel bir çok faktöre göre değişiklikler gösterebilmektedir.
Metabolizma Hızı Nasıl Hesaplanır?
Haris-Benedict yönteminde bazal metabolizma hızı hesaplanırken aşağıdaki formül kullanılmaktadır. Bu şekilde yaşınıza, kilonuza ve boyunuza göre vücudunuzun yaklaşık olarak kaç kalori harcayacağını öğrenebilirsiniz. Ortalama hız yaklaşık olarak 1500 kaloridir. Bu değerlerin üzerinde ya da altında çıkması durumunda metabolizma açısından yavaş veya hızlı olduğunu göstermektedir.
Erkeklerin metabolizma hızı için: 66,5 + (13,75 x kilonuz) + (5,03 x boyunuz) – (6,75 x yaşınız)
Kadınların metabolizma hızı için: 655,1 + ( 9,56 x kilonuz) + (1,85 x boyunuz) – (4,68 x yaşınız)
Bazal Metabolizma Hızını Etkileyen Faktörler
- Gençlerde bazal metabolizma hızı yüksektir, yaşlılarda ise daha düşüktür.
- Uzun, ince yapılı kişilerde bazal metabolizma hızı daha da yüksektir.
- Çocukların ve hamilelerin bazal metabolizma hızı yüksektir.
- Yağsız dokulara sahip kişilerde bazal metabolizma hızı yüksek, yağlı vücutlarda ise çok daha düşüktür.
- Yaşanan ateşli hastalıklarda bazal metabolizma hızını arttırır.
- Stres hormonları da bazal metabolizma hızını arttırmaktadır.
- Dış ortamın sıcak yada soğuk olması da bazal metabolizma hızını arttıran sebeplerden biridir.
- Oruç veya yaşanan şiddetli açlık durumunda da bazal metabolizma hızı azalır.
- Bir tiroid hormonu olan tiroxin bazal metabolizma hızının ayarlanmasında kilit rolü oynamaktadır. Tiroxin üretiminin artması durumunda bazal metabolizma hızı da artmaktadır.