Oruç Tutarken Kilo Verin!
Ramazan ayı geldiğinde kişilerin kilolarını koruyabilmekte en fazla zorlandıkları bir dönemdir. Özellikle oruç tutanlar için bu durum çok büyük sıkıntı yaratırken, farkında olmadan aynı ailenin içerisinde olup oruç tutmayanlar da bu durumdan nasiplerini alırlar. Beslenme uzmanları ve diyetisyenler evlerde kurulan “Zengin iftar sofraları, Ramazan ayının getirdiği birlik beraberlikler kurulan düzenli sofralar, akşam geç saatlerde ve bol miktarlarda tüketilen yemekler ne yazık ki bir ay içerisinde kişilerde kilo artışına sebep olmaktadır” uyarmaktadırlar. Eğer kurallara uyulursa Ramazan ayını kilo almadan geçirmek mümkün daha önce sizlerle paylaştığımız oruç zayıflatır’mı isimli yazıya göz atabilirsiniz. Bu gün sizlerle paymlaşacağımız makalemizin alt başlıklarında oruç tutarken nasıl kilo verilir, oruç tutarken zayıflamak, oruç tutarken diyet, oruç tutarken diyet listesi, oruç tutarken zayıflama ve oruç tutarken uyumak isimli yazıları okuyabilirsiniz.
Ramazan’da Enerji Açığı İçin Neler Tüketilmeli
Ramazan ayında oruç tutma sebebiyle kan kolesterol ve ürik asit düzeyleri normalden fazla yükselebilir. Kişinin alması gereken günlük kalori ihtiyacının yüzde 30 veya daha azı yağlardan karşılanmalıdır. Başta kompleks karbonhidratlar, baklagiller, sebze ve meyveler tercih edilmelidir. Hurma; lif, potasyum ve magnezyumdan zengin çok iyi bir karbonhidrat kaynağıdır. Aynı şekilde yine fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişler sağlıklı protein ve enerji kaynaklarıdır. Şeker, beyaz un gibi rafine karbonhidratlardan, yağlı gıdalardan, sigaradan kesinlikle kaçınılmalıdır. Kafeinli içecekler, hafif de olsa idrar söktürücü bir etkiye sahiptir; dolayısıyla oruçlu kalınan dönemde vücudun susuz kalmasına da yol açabilmektedir.
İftarda Yada Sahurda Hangi Gıdalardan Kaçınmalı?
Mide yakınmalarının en önemli ve baş sebebi reflü hastalığıdır. Hastaların iftarda veya sahurda aşırı miktarlarda yemesi, yemek yedikten hemen sonra yatmaları, yaşanan bu şikayetlerin daha da atrmasına sebebyet verecektir. Yine yağlı gıdalar tüketmek, kızartmalar, salçalı yemekler, turunçgiller, sigara, kafeinli içecekler yaşanan yakınmaları dahada arttırmaktadır.
Ramazanda Sık Karşılaşılan Durumlar
Hangi sorunlarla daha sık karşılaşıyorsunuz?
Ramazanda özenle hazırlanan iftar sofraları miktar, çeşit ve hazırlanma yöntemleri olarak sindirim sistemini yorabiliyor. Dengeli ve sağlıklı beslenme önerilerinin önemli bir parçası olan pişirme yöntemleri (ızgara, fırın yada haşlama) yerine önermediğimiz kızartmalar ve kavurmalar tercih edilebiliyor.