Ramazanda Diyet ve Spor
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutacak olanların günlük beslenme şeklide birdenbire değişiverir. Genelde yaklaşık 3 öğünden ibaret olan günlük beslenme programı 2 öğüne düşerken özellikle kırmızı et, ekmek, pilav, makarna, hamur işleri, tatlı ve börek tüketimi bir hayli artar. Buna karşılık olarak meyve, sebze ve beyaz et tüketimi bir hayli azalır. Oysa ki ister 3 öğün, isterseniz 2 öğün yemek yiyin; günlük almanız gereken karbonhidrat, yağ, protein, vitamin ve mineral oranları hep aynı bir şekilde dengeli olmalıdır. Daha önce sizlerle paylaştığımız Ramazanda diyet isimli makalemize göz atabilirsiniz. Bugün sizlerle paylaşacağımız makalemizin alt başlıklarında ramazanda diyet listesi, ramazanda diyet ender saraç, ramazanda diyet nasıl yapılır, ramazanda spor yapılırmı ve ramazanda 10 kilo vermek isimli yazıları okuyabilirsiniz.
Ramazanda Spor ve Beslenme
Ramazan ayı geldiğinde, genelde spor yapanların “spora ara verme ayı” olarak bilinse de, aslında çoğu zaman spordan tamamen kopma ayı olarak bilinir. Dolayısıyla spor yapan birçok kişinin düzenli spor yapma alışkanlığı yoktur. Spor salonuna gidenler “forma girene kadar” için, bayram tatili’de dahil olmak üzere yaklaşık 40 güne varan bir aradan sonra her şeye en baştan başlamak çok zorunda kalırlar.
Düzenli şekilde spor yapan bir kişinin bile, Ramazanda yanlış beslendiği takdirde metabolizması tamamen allak bullak olur. Bu kişilerin de kendini uzun süre toparlayamaması ve tekrardan spora başlama gücünü kendinde bulamaması’da son derece doğaldır. Spora dönenlerin çoğu, bünyesel olarak en az yaklaşık olarak 3 ila 4 ay kadar geriye gitmiş olarak başlarlar.
Ramazanda Spor Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar
Spor esnasında kesinlikle aç karnına değil, iftardan yaklaşık olarak 1 ila 1,5 saat sonra yapılmalıdır. Uygulanacak egzersiz programları, normalde uygulanan programın % 30 ila 40 oranında hafiflemiş versiyonu olmalıdır. Ağır egzersizler yapıldığı takdirde, vücutta gerçekleşen su kaybı normalden çok daha fazla olacaktır. Bu durum oruç tutmayı zorlaştırmasının yanı sıra, birtakım rahatsızlıklara da sebebiyet verebilmektedir. Bu sebeple özellikle yaşı ilerlemiş kişilerin mutlaka bilinçli bir eğitmen nezdinde spor yapmaları çok önemlidir. Özellikle spor yapan kişilerin yaşanan sıvı kaybını dengelemek için bol miktarda su içmeleri gerekir. Spor sonrasında toparlanmak için soda ile ayran karışımı’da iyi bir tercih olacaktır. Ramazan ayında yapılacak hafif koşular, yüzme ve bisiklet gibi egzersizler, düşük şiddette uygulandığı taktirde yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olacaktır.