Ramazanda Kimler Oruç Tutamaz?
Ramazan ayında Oruç tutmanın bütün Müslümanlara Farz olduğunu hemen hemen hepimiz biliyoruzdur ancak zaruri bazı durumlarda oruç tutulmaya bilmektedir. Peki o zaman Ramazanda kimler oruç tutamaz; Sonsuz merhamet sahibi Rabb’imiz, bütün sene boyunca serbest bıraktığı kullarını bir aylık oruç ibadetiyle mükellef kılmış, hem sıhhatlerini kazanmaları hem de sahip oldukları nimetlerin farkına varmaları için günahların affına sebep olacak bir aylık irade imtihanına bizleri tabi tutmuştur. Ramazanda oruç tutmak bedeni dinlendirerek kişiye şifa verir. Daha önce sizlerle paylaştığımız sağlıklı olmak için neler yapmalıyız başlıklı makalemize göz gezdirebilirsiniz. Bu gün sizlerle paylaşacağımız makalemizin alt başlıklarında oruçu kimler tutamaz, hangi hastalar oruç tutamaz ve orucu kimler tutamaz isimli yazıları okuyabilirsiniz.
Kimler Oruç Tutamaz?
İlk olarak oruç tutacak güce erişmemiş çocuklar
Ergenlik yaşına ulaşmadıkça oruç tutmakla yükümlü olmazlar. Tutarlarsa sevabı, onları alıştıranlara da şamil olmaktadır. Ergenlik yaşının son sınırı on beş yaş denilmişse’de, esas yükümlülük, kızlarda özel durum, erkek çocuklarda da ihtilam olma halinin başlamasıyla kesinleşmektedir.
Yaşlanmış, kötürüm halindeki ihtiyarlar
Oruç tutacak kuvveti yitirmiş ve o güce sahip olmayan bu yaşlıların halsizlikleri oruç tutmaları halinde daha da artacağı için, zor durumda kalacaklarsa tutmazlar. Maddi imkanı müsait olanlarsa, tutamadıkları her oruç başına yoksula birer (fitre miktarı) fidye verirler. Bu sebeple oruçlarını böylece tutmuş sayılırlar. Bunu veremeyecek durumda olanlarda ise Rabb’imiz onu da istemez, bağışlar ve borçlu da kalmazlar..
Yaşlı değil, fakat hasta olanlar
Oruç tutacak olurlarsa hastalıkları fazlalaşacak, sıhhatleri daha da kötüye gidip bozulacak.. Bunlar da sıhhatine kavuşunca tutmaya niyet ederek beklerler..
Hamile hanımlar
Taşıdıkları bebeklerine bir zarar geleceğini düşünüyorlarsa doğumdan sonraki müsait devrede tutmayı niyet ederek oruçlarını tehir edebilirler.
Doğum yapmış, çocuk emzirmekte olan anneler
Oruçlu iken sütün azalacağı için, emen çocuğun, ya da annenin zarar göreceğini düşünüyorlarsa oruçlarını tehir ederek, sonra tutarlar.
Her ay belli günlerdeki özel halleri başlamış bulunanlar
Bunlar da oruçlarını bu halleri başlayınca bırakırlar; bittiğinde tekrar başlarlar. Bu özürlerini başlatmamak için önceden ilaç almaya mecbur değiller. Dolayısıyla oruç tutamadıkları günlerinde de Rabb’imizin emrine itaat ettikleri için oruçlarını tehir etmektedirler. Yani isyan yok yine emre itaat var.
Seferde olanlar
Oruç günlerinde doksan kilometreden az olmayan yolculuğa çıkmış bulunanlar tutarlarsa daha sevaplısını tercih etmiş olurlar, yolculuk sebebiyle tutmazlarsa izinden istifade etmiş olurlar, herhangi bir şekilde vebale girmiş olmazlar. Çünkü Rabb’imiz kulları için zorluk değil kolaylık murad etmekte, güçlerinin yeteceğini emretmiş bulunmaktadır.
Dikkat!
Özellikle oruç tutmaya müsait olmayan rahatsızlığı bulunanların doktoruna danışmasını öneririz.