Romatizmal Hastalıklarda Beslenme
Romatizma, tüm dünyada milyonlarca insanı etkisi altına alan, bağışıklık sisteminde oluşan sorunlar nedeniyle eklemlerin iç yüzeyinde ki iltihaplanmalara neden olan kronik rahatsızlıklardan biridir. Uzun dönemli, tedavi edilmeyen romatizma, oluştuğu eklemlerin hareket kabiliyetini son derece kısıtlamaktadır. Günümüzde romatizma tedavisinde kullanılan tedavi yöntemleri ne yazık ki hastalığı tamamen ortadan kaldırmamakla birlikte etkisini azaltarak belirtilerinin çok hafifletilmesine yaramaktadır. Romatizma rahatsızlığına iyi gelen yiyecekleri günlük beslenme programınıza ilave ederek eklem ağrılarını hafifletebilir, şişliği ve iltihaplanmanın şiddetini azaltabilirsiniz. Romatizma rahatsızlığıyla alakalı herhangi bir besin takviyesi kullanmaya başlamadan önce muhakkak doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin. Sizlerle paylaşacağımız makalemizin alt başlıklarında romatizmalı hastalıklar, romatizma hastalığında yenmesi gereken yiyecekler ve romatizma hastalığında diyet isimli yazıları okuyabilirsiniz.
Romatizma Hastalığına Davetiye Çıkaran Besinler
- İçeriği bol şekerli tatlılar (pastalar, şekerler, dondurma vb.)
- Tatlandırılmış tahıl ürünleri Beyaz karbonhidratlar (beyaz ekmek, pirinç, patates)
- Diyet olmayan hafif içecek türleri,
- İçeriğinde yüksek miktarda früktoz ve mısır şurubu içeren her şey ,
- İşlemiş şarküteri gıdaları olan etler (sosis, salam, sucuk vb.)
- Kızartılmış patates cipsleri ve kızartılmış hazır gıdalar,
- Hızlı ve çabuk hazırlanan yiyecekler (fast-food), özellikle fazla yağlı ve kalorili olan yiyecekler,
- Margarinler
- Karaciğer ve bunun gibi sakatat grubu etler.
Romatizma Hastalığından Koruyan Besinler
- Doğal somon ve diğer omega-3-yağ asitleri bakımından zengin balıklar
- Özellikle çilek ve diğer küçük taneli meyveler,
- Yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak ve kara lahana),
- Turpgiller sebzeleri (brokoli, Brüksel lahanası, lahana, vb.),
- Koyu renkli sebzeler ve meyveler (tatlı patates, patlıcan, nar, havuç, kırmızı soğan, erik, portakal, kırmızı elma, biber, bezelye ve kırmızı üzüm),
- Ceviz, badem ve fındık grubu (yer fıstığı hariç),
- Tam tahıllı gıdalar,
- Çay, özellikle siyah, yeşil ve beyaz çaylar,
- Soğuk sızma yağlar (özellikle zeytinyağı ve keten tohumu yağı), kararında kullanılmak kaydı ile Baharatlardan (sarımsak, zencefil, zerdeçal ve safran).
Romatizmada Beslenme
Balık:
Balık, özellikle başta somon balığı, ton gibi soğuk su balıkları bol miktarda omega yağ asidi içerir ve omega 3 yağ asitlerinin iltihaplı hastalıklara iyi geldiği hemen hemen herkes tarafından bilinmektedir. Haftada en az 3 öğün kadar balık tüketerek romatizma ağrılarını azaltabilir ve eklemleri etkileyen iltihabın yayılmasını engelleyerek yavaşlatabilirsiniz. Eğer romatizma nedeniyle düzenli ilaç alıyorsanız balık yağı kapsülü gibi besin takviye desteklerini kullanmadan önce doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.
Yumurta:
Vücuttaki Sağlıklı dokuların gelişmesi, kemik ve eklemler için sülfür gerekir ve sülfür yumurtada bol miktarda bulunmaktadır. Aynı zamanda B vitamini bakımından da son derece zengin olan yumurta kas dokusunun ve eklem dokusunun gelişmesine katkıda bulunur.
Nar Özü:
Son bir kaç yılda bilim insanlarının nar özünün romatizma üzerindeki etkileri alanında yapılan ve hayvanların kullanıldığı araştırmalar, nar özünün kemik ve kıkırdaklarda oluşan iltihaplanmayı azalttığı yönünde sonuçlara sahip oldular. Düzenli bir şekilde nar suyu ya da nar özü tüketmek romatizmal ağrıların ve şişliklerin azaltılmasına yardımcı olabilir ancak bu alanda kesin bir kanıt için daha çok bilimsel araştırma yapılmasına da ihtiyaç duyulmaktadır.
Hodan Otu, Frenk Üzümü:
Bitkinin tohumlarında bulunan doğal bir omega-6 yağ asidi olan “gamma-linolenik asit” doğal yollardan bir iltihap önleyicidir, romatizma nedeniyle meydana gelen iltihaplanmayı ve dolayısıyla da eklem bölgesinde oluşan şişlikleri azaltabilir. Çuha çiçeği, hodan otu ve siyah kuş üzümü gamma-linolenik asit bakımından en çok zengin gıdalar arasında yer almaktadır. Ancak özellikle hodan otunun aşırı tüketimi karaciğeri de yora bileceğinden çok dikkati tüketilmelidir.
Keten Tohumu:
Balıkta olduğu gibi keten tohumunda da yüksek oranda omega 3, omega 6 yağ asidi ile besin lifi benzeri bir madde olan “lignan” içerir. Günlük olarak tüketilen keten tohumu eklem ağrılarının şiddetini hafifletirken eklem sertleşmesini de azaltabilir. Keten tohumu içerisinde bulunan lif bazı ilaçların emilimini azaltabileceğinden, düzenli ilaç kullananların herhangi bir yan etkiye karşı korunmak için keten tohumu kullanmaya başlamadan önce muhakkak doktora danışmaları tavsiye edilir.