Sağlıklı Beslenme ve Spor
Daha sağlıklı bir yaşam için beslenmenin ve sporun önemi çok önceden beri bilinmektedir. Hipokrat M.Ö. 480′ de sağlıklı yaşamın temel ilkesini şu şekilde açıklamıştır. “Sağlıklı bir yaşam sürmek için, bireyin beden yapısının (kalıtım) ve çeşitli besinlerin etkilerinin bilinmesini gerektirir” ancak doğru ve bilinçli beslenme tek başına sağlıklı yaşam için yeterli değildir. Beslenenin yanı sıra yapılacak egzersiz de (fiziksel hareket) kişilerin sağlıklı yaşam sürmesi için gereklidir.” Hipokrat aynı zamanda kişilerin kendi vücuduna karşı sorumlu olduğunu ve sağlam bir kafanın sağlam bir vücutta olacağını söylemiştir. Organizmayı zinde ve sağlıklı kılmak için spor yapmanın bir zorunluluk olduğu ortaya çıkmaktadır. Sizlerle paylaşacağımız makalemizin alt başlıklarında sağlıklı beslenme, sağlıklı beslenme ve zayıflama, düzenli ve sağlıklı beslenme ile sağlıklı yaşamda spor ve beslenme süresi isimli yazıları okuyabilirsiniz.
Düzenli uygulanan Beslenme ve Egzersiz Ne gibi Faydalar Sağlar?
- Kas gücünü arttırarak, dayanıklılığını, esnekliği ve koordinasyonunu yükseltir.
- Kardiovasküler uyumu dengeler.
- Obezite ve şişmanlık riskini azaltır
- Yetişkinlikte ve yaşlılıkta oluşabilecek kemik bozuklukları ve kronik hastalıklara ( şeker,yüksek tansiyon,koroner kalp hastalıkları,bazı kanserler…vb.) yakalanma riskini en alt seviyeye düşürmektedir.
- Stresin azaltılmasında son derece faydalıdır. Tatlı gıdalar yenildiğinde artan seratonin (mutluluk hormonu) salgısı spor yapan kişilerde de artmaktadır.
- Bazı hastalıkların daha çabuk iyileşmesine yardımcı olur.
- Kişilerin kendilerine olan güvenini daha yüksek seviyelere taşımasına yardımcı olmasının yanında, çevresiyle ve arkadaşlarıyla uyumunu daha iyi, ruhsal sağlıklarını daha dengeli ve düzenli bir hale getirir
Sağlıklı Beslenme Önerileri
- Aç durmaktan ve fazla yemekten kaçınıp, yaşa, cinsiyete ve yapılan aktivite ile içinde bulunduğunuz özel duruma (genç,çocuk,hamile kadın…v.b.) uygun olacak şekilde yeterli ve dengeli beslenin.
- Kesinlikle öğün atlamayın, günde üç ana öğünü de tüketin. yiyeceklerinizi yavaş ve çiğneyerek yiyin.
- Günlük yağ tüketiminizi sınırlayın gün içerisinde çok yağlı yiyecekleri yememeye özen gösterin.
- Günlük saf şeker tüketiminizi azaltın hatta tamamen bırakmaya çalışın.
- Çok tuzlu yiyeceklerden kaçının, daha az tuz kullanmaya gayret gösterin.
- Yediğiniz, içtiğiniz gıdaların mikroplar ve kimyasal maddelerden arındırılmış olmasına ehemmiyet gösterin.
- Kesinlikle sigaradan ve alkolden uzak durun.
- Daha fazla posalı yiyecekleri tüketmeyi tercih edin.(kuru fasulye, nohut, mercimek,salatalık ,elma ,armut, domates, soğan, sarımsak, marul, ve bu gibi yeşillikler..)
- Hareketsiz kalmaktan kaçınıp, her gün düzenli bir şekilde egzersiz yapın. Böylece boyunuza uygun vücut ağırlığınızı yaşam boyu koruyabilirsiniz.