Kanserden Korunmak için Smear Testi
Günümüzden teknolojinin ilerlemesiyle bazı hastalıkları sık duymaya başladık. Bu hastalık grubu içerisinde parkinson, alzhaimer, diyabet ve çeşitli organ kanserleri başta gelmektedir. Tıp ilmide her zaman olduğu gibi bu hastalıklar ile savaşmak için yeni yollar aramaya devam etmektedir. Savaşın hızıyla sürdüğü alanlardan biri de, bayanlar arasında en sık tanı koyulan rahim ağzı(serviks) kanseridir. Zira her yıl 500 bin yeni bayana bu tanı koyuluyor 300 bin tanı konulmuş bayanı ise bu kanser yüzden kaybetmekteyiz.
Rahim ağzı kanserinin gelişmesinde rol oynayan en büyük faktörler virüslerdir. Bu virüslere HPV adı verilen küçük yapılardır. 100 den fazla çeşidi bulunmaktadır. Ancak 30 civarında virüs insanlarda genital olarak enfeksiyonlara yol açtığı tespit edilmiştir. Bunların içinde bazıları çok önemlidir.
HPV tiplerinden 6 ila 11: Cinsel yolla bulaşan bu virüsler genital siğil adı verilen bu küçük virüsler karnı bahara benzeyen parmaksı çıkınlar yaparlar. Bu küçük siğiller zamanla çoğalırlar ve büyürler. Eğer tedavi edilmezlerse genital bölgeyi tamamen kaplayabilirler. Hamile bir kadında genital siğil çıkması durumunda, doğum sırasında bebeğe de geçebilir. Yeni doğan bebeğin göz, ağız ve soluk borusunda lezyon oluşumuna sebep olabilir. Bu tip virüslerin rahim kanseri yapmaları beklenmez fakat partnerler arasında yayılırlar. Dünyada her yıl 32 milyon yeni genital siğil vakası tespit edilmektedir. Ülkemizde ise genç nüfusta hızla genital siğil virüsü yayılmaktadır. Simir testi hakkında detaylı bilgi için Özel Meltem Hastanesi kadın hastalıkları uzmanlarından canlı destek ile buradaki linke tıklayabilirsiniz.
Tedavide elektrokoterizasyon en yaygın kullanılan yöntemdir. Lokal olarak uygulanan ilaçlarda mevcuttur. Eşlerden birinde tanı koyulduysa diğer eşinde kontrol edilmesi gerekir. Prezervatif kullanımı bulaşmayı önlemede faydalıdır.
Rahim ağzı kanserinden şüphelenerek doktora gitmek son derece kolay değildir. Sebebiyse bulgular pek çok hastalıkla karışabilir. Adetler arasındaki kanamalar ve ya eşle beraber olduktan sonra kanama, lekelenme olması, vajinal akıntıda artış, pelvik ağrı çok rastlanan bulgulardır. Fakat kolay bir vajinite, yumurtalık kistine, iyi huylu bir rahim ağzı yarasına bağlı gerçekleşmiş olabilir. Bu sebepten kanseri yakalamada hala en geçerli metot rahim ağzı simir testidir (SMEAR). Cinsel yaşamı başlayan her kadının her zaman 6 ayda bir smear testi yaptırması gerekir. Bu henüz hafif değişiklikler mevcutken lezyonun yakalanmasını ve pratik olarak tedavi edilmesini sağlayacaktır. Amerika’da 1950-1970 yılları içinde testin uygulamaya konması ile rahim ağzı kanserinden ölümlerin p azaldığı bildirilmiştir. Bunun yanı sıra, kolposkopi eşliğinde parça alınması (biyopsi) hem tanıyı koymak, hem de hangi derinliğe kadar hücrelerin etkilendiğini anlamak açısından son derece faydalıdır.
Tedavi için, hafif hücre değişikliklerinde, dondurma, konizasyon, LEEP benzeri sadece rahim ağzını ilgilendiren girişimler yapılırken, ilerlemiş vakalarda rahim alınması ve birlikte radyoterapi ve kemoterapi gibi daha kompleks tedaviler gerekir.
Kanserden Korunma: HPV’nin yanı dizi diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklardan da korunmada prezervatif ilk sıradaki yerini korumaktadır.
Bunun yanı dizi 2007 yılı içinde HPV aşısı kullanıma sunulmuştur. Aşı 0,2 ve 6. aylarda, yekûn 3 defa yapılmakta, kişiyi hem genital siğil, hem de kanser yapan virüs tiplerine karşı korumaktadır