Suyun Fazlası Zararlı’mı?

Suyun Fazlası Zararlı’mı?

Çoğu zaman su içmeyi unutuyoruz. Bazı kişiler de su içsem yarıyor diye uyguladıkları rejimden bile vazgeçiyorlar.  Ortalama olarak bir insan günde 1,5 ila 2,5 litre arasında su içmelidir. Uzmanlar yaptıkları açıklamalarda sürekli bizi “çok su” içmemiz için uyarıyorlar. Peki fazla içilen suyun zararı var mıdır? Zararları Nelerdir? Fakat burada atladığımız taraf “çok su” içmekte ki kasıt tam olarak anlaşılmıyor. Yaz ayında 35 derecelik sıcaklıkta çalışan bir insana 3 litre su içse dahi az gelmektedir. Fakat serin bir ortamda olan kişi için çoğu zaman 2 litre su yeterli olur.Aşırı ve gereğinden çok fazla su içmenin yararını değil zararını görürüz. Bizler genelde çok su içmeye odaklandığımız için “çok su içmenin zararlı” olabileceği gerçeğini de atlıyoruz maalesef. Sizlerle paylaşacağımız makalemizin alt başlıklarında fazla su içmenin zararı varmı, fazla su içmenin zararları nelerdir ve su içmenin faydaları isimli yazıları okuyabilirsiniz.

Susadıkça Su İçin
Susadıkça Su İçin

Susadıkça Su İçin!

Her şeyin fazlasında olduğu gibi bilinmelidir ki suyun fazlası da zararlıdır. Yetişkin, aklı başında bir insanın susuz kalması genelde çok mümkün değildir. İçilen su miktarı azaldıkça vücudumuz susama hissiyle bizi uyarır ve su içeriz. Gün içerisinde içtiğiniz çay, meyve suları, çorba, yoğurt, meyve bunlar hep sudur. Mesela karpuz yiyorsanız kesinlikle su alıyorsunuzdur. Bu gıdaların içinde çorba, meyve, yoğurt gibi su yönünden zengin yiyecekler de vardır. Günlük susadıkça 1.5 litre kadar su içmek yeterlidir ancak kişilerin vücut kitle endeksine göre değişkenlik gösterebilmektedir.

Dolayısıyla sadece su olarak bunu değerlendirmemek gerekir. Yenilen bu yiyeceklerin hepsini su olarak kabul edebiliriz. Mesela klima altında kuru ve serin bir ortamda oturan birisiyle dışarıda terleyerek çalışan birinin su ihtiyaçları farklıdır. Burada susama hissine güvenilmeli ve susadıkça su içilmelidir. Sadece hastalık nedeniyle yaşlı hastalarımız, fazla idrar çıkmasına neden olan hastalıkları bulunanlar yada bebeklik çağındaki çocuklar su ihtiyacını dile getiremez. Bunun için susadıkça su içmeliyiz. Sağlık için gereğinden fazla su içmek ciddi sağlık sorunları yaratabilir. Bu konuda çok dikkatli olunması gerekmektedir”

Aşırı Su Tüketiminin Zararları

Her şeyin fazlası zarar diye boşuna söylememiş büyüklerimiz. Suyun faydaları ve tüm canlılar için hayati önemi elbette göz ardı edilemez. Ancak suyun tüketilmesinde ölçü fazlaya kaçarsa ölümlere bile yol açabilmektedir. Şöyle ki; böbreklerin belli bir oranda su atma kapasitesi vardır. Böbreklerin su atma kapasitesinin üzerinde su alındığında, atılamayan su, kanda birikerek, kandaki elektrolitlerin, kan hücrelerinde değişikliklere neden olup, kan sodyum düzeyinde düşmeye sebep olur. Bu da tıpta ‘hiponatremi’ olarak tanımlanmaktadır. Kan sodyum düzeyindeki düşmeye bağlı gelişen beyin ödemi, bulantı, kusma, halsizlik durumu, yaşanan bilinç değişiklikleri, koma ve hatta ölüme neden olabilir. Sağlıklı bireylerin Günlük tüketilmesi gerekenden fazla su tükettiklerinde hastalıktan kurtulmak için mutlaka tedavi olmalıdırlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.