Ülserde Beslenme
Bir çok kişinin hayatını kabusa çeviren mide ülseri, mide zarında ve dokusunda meydana gelen, tahriş olmaya açık iltihaplı yaralardır. Ülserin tipik belirtileri arasında karın ağrısı, baş ağrısı, kusma ve mide bulantısıdır. Milyonlarca insanı etkileyen ülser tedavisinde doktorunuz tarafından belirlenen ilaçları kullanabileceğiniz gibi bu iltihaplı yaralara zarar veren yiyeceklerden kesinlikle kaçınmalı ve yaraların iyileşmesine yardımcı olacak besinleri sıkça tüketmelisiniz. Bugün sizlerle paylaşacağımız makalemizin alt başlıklarında ülser tedavisinde beslenme, ülserde yenmesi gerekenler, ülserde yenmemesi gereken yiyecekler ve ülserde ne yenir isimli yazıları okuyabilirsiniz.
Midenin iç kısımlarında , mideyi koruyan ve yapısının bozulmasını engelleyen katı bir tabaka bulunmaktadır. Ülser rahatsızlığın en büyük nedeni ”Helicobacter Pylori” adı verilen bir bakteridir.Katı tabakanın delinmesi sebebiyle ve buna bağlı mide asidinin aşırı üretimine bağlı olarak mide korunmasız hale gelerek yaralanmalar oluşmaktadır. Aşırı sinir,stres,mide asidinin düzensiz ve aşırı bir şekilde üretimi sonucu, tedavi sürecinde doğru sonuçlanmayan gastrit, karaciğer yetersizliği,kalp rahatsızlıkları ve sindirimi zor olan besinlerin aşırı şekilde tüketilmesi, sigara, çay ve alkol gibi zararlı maddelerin aşırı bir şekilde vücuda alınması ile veya kullandığınız ilaçların zamanında önce ya da sonra tüketilmesi mide ülserinin en büyük nedenleri arasında gösterilmektedir.
Ülser Tedavisinde Beslenme
Tıp daha ilerlemeden eskiden ülseri olan hastalara çok sıkı ve katı bir diyet önerilirdi; günümüzde ise diyetler daha az kısıtlayıcı olmaktadır. Önemli olan alkol, kakao, kızartmalar, gazlı içecekler, salça ve baharat gibi mide duvarını tahriş eden yiyecek ve içeceklerden kesinlikle uzak durulması gerekmektedir. Vücutta yaşanan Sindirim süreci, vücuda alınan besinlerin parçalanmasını ve çeşitli bileşiklerin serbest hale geçmesini kapsar. Kimyasal açıdan proteinler, karbonhidratlar (şekerler), yağlar, vitaminler ve mineral tuzlardan oluşan besinleri yeriz; sindirim süreci bu bileşiklerin birbirinden ayrılmalarını ve hızla bağırsaktan emilmeye hazır hale geçmelerini sağlar.
Ülser Rahatsızlığı Olanların Dikkat Etmesi Gerekenler
- Ülser rahatsızlığı olan bireylerin dinlenmeleri ve düzenli olarak uyumaları gerekmektedir.
- Alkol kullanmaları kesinlikle tavsiye edilmez Sigara içilmesi mideye zararlı olup hareketlerini arttıracağından içilmemesi gerekir.
- Beslenme programı kesinlikle yeterli ve dengeli olmalıdır, yemek saatlerinde iki öğün arasındaki zaman farkı 2 ila 3 saati geçmemeli sık ancak az yemek yeme bilinci kazanılmalıdır.
- Posa yönünden uygun tüketim ülser hastaları için mutlaka sağlanmalıdır. Çünkü ülser tedavisi için kullanılan ilaçlar kabızlığa da neden olabilmektedir.
- 20 ila 30 gram posa alımı ise uygun tüketim miktarıdır. Antioksidan ve posa yönünden zengin olan sebze ve meyvelere diyette kesinlikle yer verilmesi gerekir.
- Özellikle çok acılı yada çok baharatlı besinlerin tüketilmesi en aza indirilmelidir.
- Tuzlanmış, salamura besinler gastrit mukozayı olumsuz etkileyebileceğinden normal miktarlarda tüketilmeli, yemeklere ekstra tuz ilave etmekten kesinlikle kaçınılmalıdır.
- Asitli içecekler dikkatli ve kararında tüketilmelidir.
- Kahve ve çay tüketimi normal sınırların üzerine çıkılmamalıdır.
- Kahve günde 1 ila 2 fincan, çay ise 3 ila 4 fincandan fazla tüketilmemelidir.
- Yağda kızartılmış etler, sucuk, pastırma, salam, sosis gibi şarküteri ürünlerini yemeniz özellikle ülser rahatsızlığında kesinlikle tavsiye edilmez.
- Yemekleri aşırı sıcak veya çok soğuk yemeyiniz.
- Yemekleri yavaş yiyiniz ve çok iyi çiğnemeden yutmayınız.