Alkali Diyeti

Alkali Diyeti

Adı diyet olsa da aslında bir beslenme biçimi olan alkali diyet, vücuda alınan alkali oluşturan besinlerin miktarının asit oluşturanlardan daha fazla olmasını sağlayan bir dengeleme diyetidir. Alkali diyetin en büyük avantajı kilo kaybının yanı sıra sağlık üzerinde olumlu etkiler bırakmasıdır. Alkali dediğimiz şey asidin zıddıdır. Vücudumuz içerisindeki sıvıların neredeyse hepsi alkalidir. Vücuttan atılan ter ve idrar sıvısı yüksek oranda asidik sıvılardır. Bu sıvılar her gün atılır çünkü vücut alkali olmak ister. Temel prensip bu kadar basit işlemektedir. Vücudun asit yükünü artıran besinlerin alkalin besinlerle birlikte vücuda alınması alkalin diyetinin temelini oluşturur.

Asitli besinler listesine göz attığımızda işlenmiş etler, hazır gıdalar, basit şekerli besinler, kızartmalar, kola gibi asitli içecekler, kömür ateşinde pişmiş yiyecekler, cipsler, beyaz undan yapılmış yiyecekler, sağlıksız yağlar, hormonlu ürünler gibi sıralanabilir. Alkali besinlere baktığımızda ise taze sebzeler, çoğu taze meyve, tohum yağları, balık yağı, avakado yağı gibi diğer sağlıklı yağlar, su ve baharatlar olarak sıralanabilir. Bu besinler vücutta alkali yaptıklarından dolayı sağlıklıdırlar. Vücuttaki asit atılım işini kolaylaştırmaktadırlar.

Alkali diyet yeni bir kavram değildir. Tüm doktorların bildiği vücudun normal çalışma çalışma süreçleri ile ilgili bilgilerin toplamıdır. Yeni olan ise vücudun istediği alkali seviyesini doğru besin seçimleriyle tutturmaktır. Alkali diyette bir kısıtlama söz konusu değildir. Tam tersine vücuda giren asitli gıdalardansa alkalin gıdaların oranını yükseltme bir ekleme ve dengeleme diyetidir. Çoğu kişi fazla yemekten değil öğünlerinde özellikle akşam yemeklerinde yanlış seçimleri nedeniyle kilo almaktadırlar. Sorun asitli gıdaların alkali içeren gıdalara göre fazla tüketilmesidir.

Alkali Diyetinde Neler Yenmelidir?

Alkali diyet beslenmede pek çok besini farklı kombinasyonlarla tüketmek gerekebilir. Kahvaltıda söğüş, yeşillikler, lor peyniri, tuzsuz zeytin, 4 yumurta beyazı, 1 sarısı ile haşlama ya da omlet, az bir miktar tereyağı, avokado, peynir türleri, glütensiz veya karabuğday ekmeği, az miktarda üzüm pekmezi, bitki çayları, haftada birer gün ceviz, fındık tüketilmelidir. Öğle yemeğinde ise her türlü çiğ sebze, salata, buharda pişmiş sebzeler, haşlama, her türlü zeytinyağlı sebzeler, tüm çorbalar, balık türevlerinin hepsi, baklagillerin tümü, kahverengi kabuklu pirinç pilavı, varsa tatlı patates, kabuklarıyla haşlanmış patates, pizza, glütensiz undan makarna olabilmektedir.

Akşamüstü ise 2 kaşık Hindistan cevizi sütü, 1 avokado, 2 meyve ve 10 adet badem yenmektedir. Akşam yemeğinde beyaz yeşil ve mor sebzeler, haşlama, ızgara, zeytinyağlı sebze türevleri, balık türevleri, haşlanmış ve ızgara somon balığı, tavuk göğüs eti, hindi eti, dana ciğeri, dana ve kuzu eti, pastırma, kelle paça şeklinde sıralanmaktadır.

Alkali diyet doğru uygulandığı takdirde yüz güldüren sonuçlar ortaya çıkartmaktadır. Ancak diyete başlamadan önce bir diyetisyen ile görüşüp fikirlerini almak, onun önerileri doğrultusunda diyeti uygulamak tavsiye edilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.