İşte Cildi Yaşlandıran Nedenler!

İşte Cildi Yaşlandıran Nedenler!

Yaş İlerledikçe ve çevresel faktörlere bağlı olmakla birlikte cildimizde zamanla yaşlanır. Zamanın getirdiği etkileri, hücrelerdeki canlılığımızı, cildimizin rengini, esnekliğini, direncini kötü yönde değiştirir. Yediğimiz yiyecekler ve beslenme bozuklukları de cildin erken yaşlanmasına neden olur. Çizgiler zamanla derinleşir, ifadeler sertleşir, kilo alımına bağlı değişim varsa oransal ölçülerde farklılaşır. Ancak, geçen zaman haricinde, cildimizin yaşlanmasını kolaylaştıran belli başlı sebeplerde vardır. Sizlerle paylaşacağımız makalemizin alt başlıklarında cildi yaşlandıran sebepler, cildi yaşlandıran yiyecekler, cildi yaşlandıran etkenler ve cildi yaşlandıran faktörler isimli yazıları okuyabilirsiniz.

Cildi Yaşlandıran Faktörler
Cildi Yaşlandıran Faktörler

Cildi Yaşlandıran Faktörler

Stres : Stres, cildin en büyük sinsi düşmanıdır. Gergin ve kızgın bir psikoloji, hem mimikleri sertleştirir, hem kasılmış bir yüzdeki hücreler oksijen alışverişini tam olarak yapamaz. Çatılmış bir kaşın çizgileri derin ve serttir. Gülmek cilt kasları için çok faydalıdır. Stresten tamamen korunmak için hayatı biraz ciddiye almaktan vazgeçin, sorunları alaya alarak dahada hafifletebilirsiniz.

Az su içmek : Su, cilt için olmazsa olmazdır. Yeterli su içmeyenlerin cildi çok daha çabuk yaşlanır. Nem eksikliği cildin tahrip olmasına ve zararlı maddelerin atılamamasına sebep olur. Her gün en az iki litre su içilmesi cildin gençliğini korur.

Sigara : Sigara sağlığımızın olduğu kadar cildimizin de en büyük düşmanıdır. İçeriğinde bulunan çeşitli zehirli maddeler nedeniyle hücreleri vaktinden önce yaşlandırır. Vücutta bulunan tüm C vitaminini yok eder. C vitamini, cildimizi koruyan çok önemli bir vitamindir. Kanın içerisindeki oksijeni azaltır. Sigara içerken oluşan mimikler, cildin kırışmasına, içilen ortamlarda bulunmak, hava yoluyla cildimizin dahada fazla zarar görmesine sebep olur.

Aşırı alkol tüketimi: Ciltte bulunan yumuşak dokulara, kılcal damarlardan gereğinden fazla sıvı gitmesine yol açmaktadır. Damarlardan yumuşak dokulara giden sıvı, cildin çabuk bir şekilde kırışmasına yol açar. Ayrıca karaciğer faaliyetlerini kötü yönde etkilemektedir. Zehirli maddelerin kandan temizlenmemesi sebebiyle, cildi erkenden yaşlandırır.

Güneş : Güneş cilt üzerinde tahribat yapan en büyük etkenlerden biridir. Yaşam kaynağımız olması ve kişi üzerindeki zararlı ışınları nedeniyle cildi kurutur ve hücrelerin yapısını negatif doğrultuda etkiler. Güneşin zararlı ışınlarından korunmak için yapılması gerekenlerden en önemlisi sadece, yaz günlerinde değil, kış günlerinde bile koruyucu kremler sürmek gerekir.

Dengesiz beslenme : Aşırı miktarlarda karbonhidrat tüketimi, aşırı yağlı yiyecekler ve sebze meyve tüketiminin çok az olması cildimize zarar veren etkenlerdendir. Cildin korunması için, başta C vitamini olmak üzere B, D, A, E vitaminince zengin yiyeceklerden bolca tüketmek gerekir. C vitamini cildin gençliğini koruması için birinci sıradadır. Sebze, balık ve zeytinyağı da cilt için son derece faydalıdır.

Yanlış kozmetikler : Cildi tahriş eden sabunlar, sert temizleyiciler, içerisinde alkol bulunan cilt losyonları ve yanlış kozmetikler cilde çok fazla zarar verirler. Cilt tipinize uygun kozmetik ürünler ve organik ürünler kullanmaya dikkat edin. İçeriğinde çok fazla kimyasal içerikli madde bulunan, sentetik kozmetik ürünlerini yüzünüze sürmeyin.

Dış Faktörlere Bağlı Gelişen Yaşlanma

Normal yaşlanma sürecinin dışında gelişen ve çeşitli dış faktörler sonucu ciltte erken yaşlanma oluşur. Erken cilt yaşlanmasının bilinen en büyük sebeplerinden birisi genellikle güneşe bağlı oluşmaktadır. Diğer dış faktörler arasında mimik hareketleri, yer çekimi, yatış şekli, uyku pozisyonları ve sigara ile alkol bulunur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.